EUIPO gaat samenwerken met de Digital SME Alliance en de European Crowdfunding Network (ECN) om meer mkb’s te informeren over eigendomsrechten. Deze samenwerkingen zijn erop gericht om digitale en jonge bedrijven te ondersteunen en hun innovatieve ideeën te beschermen. In oktober hebben ook EUIPO en de European Institute of Innovation and Technology (EIT) een overeenkomst getekend.

EUIPO gaat meer samenwerkingsbanden aan voor ondersteuning mkb

Samenwerking met Digital SME Alliance en ECN

EUIPO heeft samenwerkingsovereenkomsten getekend met de Digital SME Alliance en de European Crowdfunding Network (ECN), na vorige week al een samenwerking aan te zijn gegaan met EBAN, om innovaties van het midden- en kleinbedrijf (mkb) te beschermen. De Digital SME Alliance is het grootse netwerk voor digitale mkb’s in Europa. De samenwerking met EUIPO moet meer digitale mkb’s, die vaak extra gericht zijn op innovatie, ertoe zetten om na te denken over eigendomsrechten. De ECN is gericht op het geven van financiële steun aan mkb’s door middel van crowdfunding. De samenwerking met EUIPO geeft de ECN de mogelijkheid crowdfunding te promoten als een manier om nieuwe innovatieve ideeën van de grond te krijgen, terwijl EUIPO het netwerk gebruikt om jonge bedrijven te informeren over intellectueel eigendom. Op 5 oktober kondigde EUIPO aan ook samen te gaan werken met de European Federation of Accountants and Auditors (EFAA). Bedrijven kunnen bij EFAA-leden niet alleen terecht voor financieel advies, maar ook voor vragen en tips rond intellectueel eigendom en duurzame groei van hun bedrijf. Ook kondigde EUIPO een toekomstige samenwerking met het  International Network for Small and Medium Enterprises (INSME) aan.

Ook overeenkomst tussen EUIPO en EIT

In oktober hebben ook EUIPO en de European Institute of Innovation &Technology (EIT) een overeenkomst getekend om hun samenwerking rond innovatie en intellectueel eigendom te versterken ten behoeve van het mkb. Deze overeenkomst biedt de mogelijkheid voor Knowledge and Innovation Communities (KICs) om de kennis van het mkb over intellectueel eigendom te vergroten en deze om te zetten. EIT en EUIPO zijn dan ook van plan om meer samen te werken via initiatieven die mkb’s kunnen ondersteunen, via bijvoorbeeld de KICS, het delen van tools, en gezamenlijke webinars en trainingen.

Context

De Digital SME Alliance bestaat uit 30 nationale en regionale mkb-verenigingen, die samen 20.000 digitale mkb’s in Europa vertegenwoordigen. De ECN is een organisatie die bedrijven en ondernemers helpt met alternatieve financiële mogelijkheden zoals crowdfunding. EUIPO registreert handelsmerken en intellectuele eigendommen in de Europese Unie. Sinds kort kunnen bedrijven er ook terecht voor gratis juridisch advies over intellectueel eigendom.

Dit artikel werd bijgewerkt op 26 oktober 2020.