De Europese Commissie heeft een voorstel gepubliceerd om te investeren in supercomputers middels een Joint Undertaking. Door het verwerven van supercomputers moet het voor wetenschappers en bedrijven aantrekkelijker worden hun data in Europa te verwerken.

Europese Commissie wil investeren in supercomputers

Europese Commissie wil investeren in supercomputers

De Europese Commissie heeft plannen bekend gemaakt om samen met lidstaten te investeren in een Europese supercomputerinfrastructuur van wereldklasse. Dit staat in een wetsvoorstel over het oprichten van een Joint Undertaking (JU) voor European High-Performance Computing (EuroHPC). De activiteiten van de JU zijn tweeledig. Enerzijds zal de JU zich bezighouden met het verwerven en functioneren van de supercomputers. Anderzijds zal een onderzoeks- en innovatieprogramma worden vormgegeven dat de ontwikkeling van de Europese supercomputertechnologie moet gaan ondersteunen.

De meerwaarde van supercomputers voor onderzoek en innovatie

Supercomputers worden gebruikt voor het verwerken van grote hoeveelheden data, wat voordelig kan zijn voor verschillende wetenschaps- en innovatiegebieden, zoals de gezondheidszorg, hernieuwbare energie en cybersecurity. Momenteel verwerken veel wetenschappers en bedrijven hun data buiten de EU, omdat de EU niet beschikt over computers met voldoende rekenkracht. De Europese Commissie benadrukt daarom het belang van een verbeterde infrastructuur voor supercomputers in Europa, zodat wetenschappers hun data hier kunnen verwerken en de concurrentiepositie van de EU wordt verbeterd.

Context

Het voorstel volgt op de publieke consultatie die in augustus is opengesteld over het toekomstige EuroHPC. Verwacht wordt dat EuroHPC in 2019 van start zal gaan. De Europese Unie voorziet in het huidige Meerjarig Financieel Kader 486 miljoen bij te dragen aan het EuroHPC. De lidstaten zullen zelf een soortgelijk bedrag bijleggen. In totaal is de verwachting dat er in 2020 een miljard publiek geld geïnvesteerd zal zijn in de JU.

Joint Undertakings zijn Europese publiek-private partnerschappen, die ingezet worden om op een aantal strategische domeinen meer richting te geven aan de O&O-activiteiten in Europa, om haar concurrentiekracht te versterken.