Eveline Crone blijft aan als vicepresident van de ERC. In januari zou haar eerste termijn aflopen. Twee nieuwe vicepresidenten zullen zich per 1 januari 2021 bij haar aansluiten.


Eveline Crone blijft aan als vicepresident ERC

Twee nieuwe vicepresidenten ERC

De Scientific Council van de ERC heeft professor Andrzej Jajszcyk en professor Nektarios Tavernarakis geselecteerd als nieuwe vicepresidenten van de European Research Council (ERC). Per 1 januari 2021 zullen zij, tezamen met de huidige Nederlandse vicepresident Eveline Crone, deze functie bekleden. Crone zet haar mandaat voort. De nieuwe vicepresidenten zullen de leiding hebben over verschillende ERC-activiteiten binnen respectievelijk de domeinen fysische & technische wetenschappen en levenswetenschappen. Andrzej Jajszyck is sinds 2017 lid van de Scientific Council en werkt als professor binnen de afdeling telecommunicatie aan de AGH University of Science and Technology in Polen. Nektarios Tavernarakis trad het jaar daarvoor toe tot de Scientific Council en werkt als professor moleculaire systeembiologie aan de medische faculteit van de Universiteit van Kreta in Griekenland. De twee nieuwe vicepresidenten zullen de huidige vicepresidenten vervangen: professor Dame Janet Thornton en professor Fabio Zwirner, wiens vierjarige mandaten eindigen per december 2020, net als het eerste mandaat van Eveline Crone.

Context

De ERC ondersteunt grensverleggend onderzoek. Onderzoekers kunnen hun ideeën bij de ERC indienen en worden beoordeeld op wetenschappelijke excellentie. De tijdelijke huidige interim-voorzitter van de ERC is professor Jean-Pierre Bourguignon. Met ondersteuning van de drie vicevoorzitters, zit hij ook de Scientific Council voor, het bestuursorgaan van de ERC bestaande uit 22 vooraanstaande wetenschappers. Momenteel is er een zoektocht gestart naar een nieuwe voorzitter van de ERC. Kandidaten hebben de mogelijkheid om tot 20 november te solliciteren dan wel genomineerd te worden.