De EU en het Verenigd Koninkrijk gaan de komende weken de gesprekken over associatie met Horizon Europe hervatten. Dit hebben Londen en Brussel bekend gemaakt in een gezamenlijk statement, naar aanleiding van een bijeenkomst over het Windsor Framework.


Gesprekken over associatie van het Verenigd Koninkrijk met Horizon binnenkort hervat

Associatie in zicht   

De EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) gaan verder praten over de associatie van het VK met het Horizon Europe programma. De gesprekken starten naar verwachting in de komende weken. Dat blijkt uit een gezamenlijk statement waarin vooruitgeblikt wordt op de associatie van het VK met Europese programma’s, waar Horizon Europe, Euratom en Copernicus dus ook onder vallen. Het statement is uitgebracht naar aanleiding van een diplomatieke bijeenkomst van de Commissie vicepresident Maroš Šefčovič en de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly. De bijeenkomst stond in het teken van het Windsor Framework.

Context

De associatie van het VK met Horizon Europe is opgenomen in de Brexit-overeenkomst, maar onenigheid over de uitvoering van het Noord-Ierland Protocol belemmerde de Britse associatie tot voor kort. In het Windsor Framework hebben de EU en het VK afspraken gemaakt over het Noord-Ierland Protocol.  Begin deze maand riepen zeven universiteitenkoepels uit zes verschillende landen op om nu meteen werk te maken van de associatie van het VK en ook Zwitserland. UNL en NFU ondertekenden dit statement.

 

Mede geschreven door Lotte Kloosterhof.