Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) lanceert een nieuwe Kennis- en Innovatiegemeenschap (KIC) in de water-, mariene en maritieme sectoren. Deze nieuwe KIC, genaamd EIT Water, zal mondiale uitdagingen zoals waterschaarste, droogte en overstromingen aanpakken. Het EIT benadrukt dat de oprichting van deze KIC essentieel is om de toenemende druk op zoetwater- en mariene ecosystemen tegen te gaan.  


Groenlicht voor EIT Water KIC: duikt uw instelling erin?

Water KIC van start in 2026 

De nieuwe Kennis- en Innovatiegemeenschap (KIC) in de water-, mariene en maritieme sectoren van het Europees Institutuut voor Innovatie en Technolgie (EIT) is een feit. De Commissie heeft de oprichting van de nieuwe Water KIC goedgekeurd, in 2026 wordt de nieuwe gemeenschap officieel gelanceerd. EIT Water moet Europa helpen om zich te positioneren als wereldleider op het gebied van waterinnovatie. Het EIT benadrukt dat de oprichting van deze KIC essentieel is om de toenemende druk op zoetwater- en mariene ecosystemen tegen te gaan, veroorzaakt door overmatig gebruik, wanbeheer van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling.  

De volgende stappen 

In 2025 zal het EIT een call voor voorstellen openen voor de nieuwe KIC. Aanvragers worden uitgenodigd om hun visie voor EIT Water in te dienen. Volgens de strategische innovatieagenda van het EIT zal de selectie van de nieuwe KIC in 2025 plaatsvinden, waarna deze in 2026 officieel gelanceerd wordt. 

Om geïnteresseerde organisaties te informeren over de aanstaande oproep organiseert het EIT in het najaar van 2024 een reeks online informatiesessies:  

Context 

Een EIT is een pan-Europese publiek-private samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksorganisaties en hogeronderwijsinstellingen onder Horizon Europe. De KICs van het EIT zijn innovatiegemeenschappen, die elk belangrijke mondiale uitdagingen adresseren. EIT Water zal zich aansluiten bij de negen bestaande KIC's van het EIT: Klimaat, Digitaal, Energie, Gezondheid, Grondstoffen, Voedsel, Productie, Stedelijke Mobiliteit en Cultuur.  

 

Mede geschreven door Leah Corsmit.