Haarlem heeft de Rising Innovative City Award bemachtigd en wint 500.000 euro. De metropoolregio Marseille is benoemd tot Europese Innovatiehoofstad van 2022 en haalt daarmee een miljoen euro binnen. Ook de Women Innovator Award is uitgereikt. Helaas vielen er hier geen Nederlanders in de prijzen. 


Haarlem wint Rising Innovative City Award 2022

Haarlem opkomende innovatiestad

Haarlem heeft de Europese prijs voor opkomende Europese innovatiestad in de wacht gesleept en wint daarmee 500.000 euro. Dit kondigde Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, aan tijdens de tweedaagse top van de European Innovation Council (EIC) in Brussel. Met deze prijs erkent de Commissie de langetermijninspanningen van steden om een omgeving te creëren waar duurzaamheid en innovatie worden geprioriteerd en omarmd. Tijdens de achtste editie van deze prijs lag de nadruk op de ontwikkeling van lokale innovatie-ecosystemen ten behoeve van baanbrekende innovatie en het welzijn van de inwoners.

Haarlem goed op weg

Haarlem is goed op weg. De stad heeft onder andere de ambities om in 2030 volledig circulair in te kopen, in 2040 compleet aardgas vrij te zijn en in 2050 100% klimaatneutraal te zijn. Om deze plannen extra kracht bij te zetten, heeft Haarlem 500.000 euro ontvangen. Aix-Marseille-Provence Métropole is uitgeroepen tot Europese Innovatiehoofdstad van 2022 vanwege hun ambitie om zowel een sociaal inclusieve als klimaatbestendige stad te bouwen. Zij winnen hier een miljoen euro mee.

Geen prijs voor Nederlandse innovatoren

Bij de Women Innovator Award vielen dit jaar geen Nederlanders in de prijzen. Met deze prijs bekroont de EIC vrouwelijke ondernemers achter baanbrekende innovaties. Dit jaar ontvingen de Spaanse Rocío Arroyo (medeoprichter en CEO van AMADIX), de Ierse Dr. Ciara Clancy (oprichter en CEO van Beats Therapeutics), en de Franse Dr. Ninna Granuccib (medeoprichter van Green Spot Technologies) een geldprijs van 100.000 euro. Om het Europees Jaar van de Jeugd te vieren, werden ook drie jonge innovatoren beloond met een geldprijs van 50.000 euro.

Context

De EIC is opgericht om baanbrekende innovatieprojecten te steunen. De jaarlijkse prijs voor Europese Innovatiehoofdsteden wordt uitgereikt aan de Europese stad die innovatie het best promoot. In een tijd van maatschappelijke en duurzaamheidsuitdagingen dienen deze steden innovatieve oplossingen te ontwikkelen en integreren in hun gemeenschap. Met de Women Innovator Award wil de EU meer vrouwelijke vernieuwers en rolmodellen creëren door heel Europa. De prijs wordt toegekend aan vrouwelijke ondernemers die een succesvol bedrijf hebben opgezet en daarmee innovatie op de markt hebben gebracht. De Rising Innovators Award wijst prijzen toe aan veelbelovende jonge innovatoren van onder de 35 jaar.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet.

Foto: Vera van Vliet