Een Europees e-ID moet in de toekomst de online toegang tot onder andere onderwijsdiensten verbeteren. Dat stelt de Commissie in een voorstel voor een digitaal identiteitsbewijs in de hele Europese Unie. Ook legt het voorstel een mogelijke basis voor het Europese Studentenkaart initiatief.


Heeft iedereen straks een Europees DigiD?

Eén online toegang tot onderwijsdiensten

Europese burgers zouden in de toekomst met een Europees e-ID hun persoonlijke gegevens kunnen opslaan en hiermee verbeterde online toegang krijgen tot diverse diensten. Dat presenteert de Europese Commissie in haar voorstel voor een digitaal identiteitsbewijs. Een Europees DigiD moet als een regulier persoonsbewijs volledig te gebruiken zijn voor legitimatie, aanmelding en inschrijving bij diverse diensten, zowel in het binnen- als buitenland. Het nieuwe digitaal identiteitsbewijs zou onder andere de inschrijving bij een Europese universiteit mogelijk maken, zonder kopie van het paspoort te tonen. Andere voorbeelden zijn de digitale toegang tot gezondheidsdiensten, zoals toegang tot een ziekenhuis.

Context

Tegen september 2022 wil de Commissie de onderhandelingen met lidstaten over het technische kader afronden. Het Europees e-ID zou verplicht worden aangeboden door de nationale autoriteiten van de lidstaten, maar het gebruik ervan door instellingen of burgers is op vrijwillige basis. Zoals gepresenteerd in de nieuwe richtlijnen voor de Erasmus Charter en de lancering van de Erasmus+ app, kan het toekomstige e-ID een basis leggen voor het Europese Studentenkaart initiatief. De uitrol van de Europese Studentenkaart is ook opgenomen als een van de acties voor de ontwikkeling van de Europese Onderwijsruimte tegen 2025. Met het Commissievoorstel wordt de huidige digitale identificatiedienst eIDAS in elk land verplicht toegepast. eIDAS ligt ten grondslag aan ons Nederlandse DigiD.