De Europese Commissie heeft een publieke consultatie geopend over het op te richten Innovatiefonds voor klimaat. Belanghebbenden met directe of indirecte betrokkenheid bij dit fonds kunnen tot 10 april reageren.

Hoe moet het Innovatiefonds voor klimaat eruitzien?

Consultatie geopend voor Innovatiefonds

De Europese Commissie heeft een publieke consultatie gelanceerd waarbij belanghebbenden kunnen meedenken over het ontwerp van het Europees Innovatiefonds, dat bedoeld is om de commercialisering van koolstofarme technologieën te versnellen. Betrokkenen uit de industrie, wetenschap en andere sectoren worden uitgenodigd de consultatie in te vullen over mogelijke innovatie-uitdagingen, verwachtingen en financiële benodigdheden van toekomstige begunstigden. Reageren kan tot 10 april 2018.

Het nieuwe Innovatiefonds zal een deel van de opbrengst van het EU Emissions Trading System (EU ETS) investeren in projecten op het gebied van koolstofarme technologie. Er zal zo’n 400 miljoen euro worden uitgekeerd. Hiermee kan het fonds bijdragen aan projecten die bijdragen aan veilige CO2-opvang en -opslag.

Context

In 2017 werd bekend dat de Europese Commissie een Europees innovatiefonds wilde lanceren om onderzoek en innovatie op het gebied van klimaatverandering en schone energie te stimuleren. Dit werd, samen met andere initiatieven, gepubliceerd in het Action Plan for the Planet van de Commissie. Dit fonds is een opvolger van het NER 300-fonds, dat zich richt op het minimaliseren van CO2-uitstoot. Het consultatierapport zal gepubliceerd worden binnen twee maanden na het sluiten van de consultatie.