De zoektocht naar de volgende voorzitter van de European Research Council kan beginnen nu zeven experts geselecteerd zijn voor een onafhankelijke selectiecomité. Kandidaten kunnen tot en met 20 november solliciteren danwel genomineerd worden. Het comité zal de drie beste kandidaten voor de post voorgedragen aan de Commissie.


Kandidaten voorzitterschap ERC kunnen zich nu melden

Selectiecomité om nieuwe ERC-voorzitter te kiezen

Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor onder meer onderzoek & innovatie, heet zeven experts welkom als leden van het onafhankelijke selectiecomité om de volgende voorzitter van de European Research Council (ERC) te kiezen. Het comité zal de drie beste kandidaten voor de post aanbevelen aan de Commissie, na raadpleging van de wetenschappelijke gemeenschap en een open sollicitatieprocedure. Voormalig ERC-voorzitter Helga Nowotny zal het comité voorzitten. Een expert van eigen bodem, Pearl Dykstra van Erasmus Universiteit Rotterdam, KNAW-lid en lid van de Europese topgroep voor wetenschappelijk advies, zal haar bijstaan in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter. De Wetenschappelijke Raad van de ERC is op twee manier bij het selectieproces betrokken, namelijk met raadslid Fabio Zwirner in het comité en door raadpleging over de voordracht. De zeven leden zijn:

 • Prof. Helga Nowotny (voorzitter), voormalig voorzitter van de ERC
 • Prof. Pearl Dykstra, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Prof. Tamás Freund, Hongaarse Academie van Wetenschappen
 • Prof. Jiří Friml, Instituut voor Wetenschap en Technologie, Oostenrijk
 • Prof. Serge Haroche, Collège de France
 • Prof. Viola Vogel, ETH Zürich
 • Prof. Fabio Zwirner, lid van de Wetenschappelijke Raad van de ERC

Vier eisen in functieprofiel

De nieuwe voorzitter zal de Wetenschappelijk Raad van de ERC voorzitten. Daarnast wordt van de voorzitter verwacht om op te treden als ambassadeur van de Europese wetenschap binnen en buiten Europa en te pleiten voor grensverleggend onderzoek. De Commissie heeft in overleg met de Wetenschappelijke Raad vier eisen opgesteld:

 1. A senior and internationally renowned and respected scientist or scholar
 2. An innovative research leader, combining wisdom and experience with vision and imagination and acknowledged openness towards all fields of science and scholarship;
 3. A person who has the trust and confidence of the scientific community and is renowned for her/his independence and commitment to research;
 4. A prominent figure of European Science, able to defend the case of frontier research and to communicate effectively.

De Commissie vraagt ​​nu vertegenwoordigers van organisaties uit de wetenschappelijke en onderzoeksgemeenschap om kandidaten voor te dragen. Kandidaten kunnen ook zelf reageren. De deadline voor aanmeldingen en nominaties is 20 november 2020.

Context

De ERC biedt financiële ondersteuning voor grensverleggend onderzoek van hoge kwaliteit. Voormalig ERC-voorzitter Mauro Ferrari moest zijn post na drie maanden al verlaten op verzoek van de Wetenschappelijke Raad, en de functie wordt nu bekleed door Jean-Pierre Bourguignon als interim-voorzitter. Bourguignon was ook van januari 2014 tot januari 2020 voorzitter van de ERC. Gewoonlijk is de ambtstermijn 4 jaar met de mogelijkheid tot eenmaal verlenging. De nieuwe ERC-voorzitter zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 worden benoemd.