Karel Luyben mag door voor een tweede termijn als voorzitter van de European Open Science Cloud. De voormalig rector magnificus van de TU Delft werd unaniem herkozen.


Karel Luyben herbenoemd als voorzitter EOSC

Een tweede termijn

Karel Luyben mag in januari beginnen aan zijn tweede termijn als voorzitter van de European Open Science Cloud (EOSC). In die hoedanigheid mag Luyben leiding geven aan het digitale open science platform, dat onderzoeksgegevens breed toegankelijk moet maken. De voormalig rector magnificus van de TU Delft is al sinds het begin in 2020 betrokken bij EOSC als voorzitter. Daarvoor was hij betrokken bij de totstandkoming van EOSC als voorzitter van het EOSC executive board.

Context

De European Open Science Cloud is een Europees initiatief om onderzoeksdata publiek toegankelijk te maken volgens de FAIR-principes. Dat houdt in dat gegevens findable, accessible, interoperable en reusable moeten zijn. Horizon Europe maakte van EOSC een partnerschap waarbij vele organisaties betrokken zijn, waaronder SURF en de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Delft.