LERU wil dat de EU een top-down strategie gaat hanteren voor het aantrekken en behouden van onderzoekstalenten. Dat zegt de universiteitenkoepel in haar reactie op de Raadsaanbevelingen voor het aantrekken en behouden van talent. Het huidige voorstel is niet bindend genoeg en lidstaten kunnen nog te veel barrières opwerpen. Verder kaart LERU de onzekerheid in onderzoekscarrières aan en pleit ze voor een strenger beoordelingsmechanisme om inclusie en diversiteit te stimuleren.


LERU wil top-down strategie voor het aantrekken van onderzoekstalenten

Top-down strategie voor bindende regelgeving

De League of European Research Universities (LERU) wil dat de EU een top-down strategie gaat hanteren voor het aantrekken en behouden van onderzoekstalent. Dat zegt de universiteitenkoepel in een reactie op de Raadsaanbevelingen over een Europees raamwerk voor onderzoeks-, innovatie- en ondernemerstalent. In de Raadsaanbevelingen zijn de maatregelen vrijblijvend geformuleerd, waarmee te veel verantwoordelijkheid bij de universiteiten wordt gelegd en er te veel nationale beleidsverschillen kunnen blijven bestaan. Die verschillen zorgen voor nalatigheid, bijvoorbeeld bij het aanpakken van obstakels voor mobiliteit van onderzoekers. Om die obstakels weg te nemen is een proactieve Europese aanpak nodig met meer bindende maatregelen voor lidstaten, aldus de universiteitenkoepel.

Stabiele financiering en inclusie en diversiteit

LERU stelt verder dat het probleem van onzekerheid in onderzoekscarrières onvoldoende wordt aangekaart in de Raadsaanbeveling. Onzekerheid in carrières is niet los te zien van de onzekere financiering van universiteiten, aldus LERU. Dit komt omdat er steeds meer wordt verwacht van universiteiten zonder dat ze hier de nodige middelen voor krijgen. Ook op het gebeid van inclusie en diversiteit is LERU niet helemaal tevreden met de Raadsaanbeveling. In plaats van nieuwe maatregelen te introduceren, roept de universiteitenkoepel de Commissie op om de invloed van bestaande initiatieven te vergroten door een strenger beoordelingsmechanisme.

Context

LERU is een koepelorganisatie van 24 Europese universiteiten. In Nederland zijn de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam lid van de koepel. Eerder publiceerde LERU een position paper over het stimuleren van ondernemerschap bij onderzoekers. De Raadsaanbeveling waar LERU nu op reageert moet gaan bijdragen aan actie vier van de Europese Onderzoeksruimte (ERA). Deze is gericht op het behouden en aantrekken van onderzoekers door het bevorderen van intersectorale mobiliteit, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het tegengaan van ongelijkheid.

Mede geschreven door Bas Morshuis.