11 december 2020

Mariya Gabriel kondigt vijf kernprincipes aan voor een effectieve Europese Innovatieruimte

Caressa Cornelis

Caressa Cornelis

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Tijdens de European Innovation Summit heeft Eurocommissaris Mariya Gabriel vijf kernprincipes aangekondigd voor de Europese Innovatieruimte en een Europese interne markt. Zo dienen er volgens haar kennisuitwisselingen en netwerken te worden gerealiseerd tussen gevestigde bedrijven en start-ups. Ook transparantie en gelijke toegankelijkheid dienen binnen de ecosystemen centraal te staan, waarbij ook aandacht voor de vergroting van het aantal vrouwelijke innovatoren.


Mariya Gabriel kondigt vijf kernprincipes aan voor een effectieve Europese Innovatieruimte

Mariya Gabriel kondigt vijf kernprincipes aan  

De Europese Innovatieruimte (EIA) moet worden gedecentraliseerd en ondernemers moeten in staat worden gesteld om het maximale uit zichzelf te halen. Dat heeft Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor innovatie, onderzoek en onderwijs, in een speech tijdens de European Innovation Summit aangekondigd. Volgens Gabriel dient een interne Europese markt te zijn gebaseerd op vijf kernprincipes om deze zo effectief mogelijk te maken. Allereerst dient netwerken en kennisuitwisseling tussen gevestigde bedrijven en start-ups te worden gefaciliteerd. Binnen de EIC dienen transparantie en gelijke toegankelijkheid centraal te staan. Dit biedt de kans om het aantal vrouwelijke innovatoren te vergroten. Tenslotte richt Gabriel zich ook op inschrijvingen voor start-ups bij overheidsinstanties in Europa en het creëren van verenigingen binnen de EIC.

Context

Tijdens een evenement in november is er wederom door Eurocommissaris Gabriel gehint naar het oprichten van een EIA. Tijdens een speech wees Gabriel naar het belang van synergiën zodat er bruggen kunnen worden geslagen tussen onderwijs, onderzoek en innovatie. Door de speeches van Gabriel komen we beetje bij beetje meer te weten over de invulling ervan. In het Commissiewerkprogramma van 2021 is voorlopig nog geen mededeling omtrent de EIA opgenomen.