Meer dan de helft van de werknemers in wetenschap en technologie in Europese landen is vrouw. Toch ligt het aandeel daadwerkelijke wetenschappers en ingenieurs beduidend lager: 41%. Dat blijkt uit de cijfers voor 2023 van Eurostat. Daarnaast is het algehele werkveld ook gegroeid tot 78,3 miljoen werknemers, 3% meer dan in 2022.


Meer vrouwen dan mannen actief in Europese wetenschap en technologie

In de wetenschap en technologie is 52% vrouw

Met maar liefst 52% zijn er meer vrouwen dan mannen werkzaam in het wetenschaps- en technologiewerkveld. Dat stelt Eurostat met de cijfers over 2023. Vooral Oost-Europese landen kennen hoge percentages vrouwen op de werkvloer van de wetenschaps- en technologiesector. Litouwen en Letland staan boven aan het scorebord met 62%. Italië scoort met 46% het laagst van de EU. Nederland scoort onder het EU-gemiddelde met 49% vrouwen werkzaam in de sector. Door de bank genomen zijn echter minder vrouwen daadwerkelijk actief als wetenschapper of ingenieur: slechts 41%. Daarnaast is het algehele werkveld gegroeid in 2023 ten opzichte van het jaar ervoor. Zo is het werkveld met 2,9% gegroeid in 2023, naar 78,3 miljoen werknemers. Vergeleken met 2013, toen het werkveld bestond uit 62,5 miljoen werknemers, is het aantal werknemers zelfs met 25% gegroeid.

Context

De EU wil meer vrouwen stimuleren om in STEM (science, technology, engineering en maths) te werken. Een Europees initiatief om dit te stimuleren is bijvoorbeeld Women TechEU. Hiermee worden beurzen uitgereikt aan vrouwelijke ondernemers om hun deeptech startup  te steunen. Hiervoor heeft de Commissie in 2021 negentig miljoen euro voor uitgetrokken. Ook reikt de Commissie jaarlijks de EU Prize for Women Innovators uit.

 

Mede geschreven door Fleur Korte.