EU-landen die innovatie willen stimuleren zijn gebaat bij het gebruik van belastingkredieten en het openstellen van hun land voor immigratie. Dat staat in een rapport van de Commissie over het Europese innovatiebeleid. Met dit nieuwe initiatief tracht de Commissie de structurele vertraging van de productiviteitsgroei en de positie van Europa binnen het mondiale onderzoeksveld te verbeteren.



 


Menselijk en financieel kapitaal verbetert innovatiebeleid

Belastingkrediet en investeringen 

Om het Europees innovatiebeleid te bevorderen zijn belastingkredieten en liberaal immigratiebeleid goede hulpmiddelen. Dit stelt het rapport ‘A policy toolkit to increase research and innovation in the European Union’ dat is opgesteld vanuit DG Research and Innovation (RTD). Hierin pleiten de auteurs voor een nieuwe strategie die de doeltreffendheid van beleidsmaatregelen op het gebied van innovatie stimuleert. Het gebruik van belastingkredieten dan wel directe overheidsfinanciering zou het meest effectief zijn op de korte termijn. Dit komt doordat een daling van de belasting op uitgaven aan onderzoek & innovatie resulteert in een gelijkmatige toename van onderzoeks- en innovatieprojecten. Daarbij stellen de auteurs dat belastingkredieten efficiënt zijn omdat particuliere investeringen niet worden verdrongen zoals dat wel het geval kan zijn bij subsidies. 

Menselijk kapitaal 

Daarnaast blijkt uit het rapport dat hooggeschoolde immigranten innovatie bevorderen. Het toelaten van bijvoorbeeld meer buitenlandse bètastudenten zorgt voor een toename van menselijk kapitaal binnen het wetenschappelijk veld. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op zowel de korte als de lange termijn. Een opener immigratiebeleid is tevens aantrekkelijk aangezien de kosten van de opleiding van immigranten door de landen van herkomst worden gedragen. 

Context 

De inventarisatie van de Commissie kan bijdragen aan de plannen voor een Europese Innovatieruimte, waarover al langer geruchten de ronde doen. Om de investeringskloof in onder meer innovatie met de VS en China te dichten heeft de EU sinds de lancering van het Horizon 2020-programma een versterkte focus op innovatie. Nederland investeert 2,3% van het bbp in onderzoek en innovatie. De private sector in Nederland investeert veel in O&I terwijl de publieke investeringen al enige tijd zorgen baren. Eurostat berekende bijvoorbeeld dat de overheidsinvesteringen in O&I per hoofd van de bevolking in Nederland stagneren, terwijl uit onderzoek juist blijkt dat een permanent hoger investeringsniveau nodig is om achterstanden in te halen. Neth-ER berekende dat Nederland ruim 3 miljard extra uit het Europese herstelfonds in O&I moet investeren om niet achterop de raken. Naast de economische effecten heeft investering in innovatieprojecten ook een positieve impact op de missie om de koolstofuitstoot radicaal te verminderen. Door introductie van de Blue Card kunnen kennismigranten gemakkelijker aan de slag in de EU.