24 juni 2020
Nederland al vijf jaar op een rij een innovatieleider in Europa
Caressa Cornelis
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
24 juni 2020
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Nederland is een van de leidende landen op het gebied van innovatie in Europa. Dit komt naar voren in het Europese innovatie scoreboard van de Europese Commissie. Daarnaast blijft Europa als geheel goed presteren wat betreft innovatie en hebben Europese lidstaten sinds 2012 een groei doorgemaakt.
Al vier jaar lang mag Nederland zichzelf een innovatieleider in Europa noemen, zo ook dit jaar. Dit blijkt uit het Europese innovatie scoreboard, dat op 23 juni door de Commissie werd gepresenteerd. Nederland presteert goed en staat daarmee op de vierde plek, alleen Denemarken, Finland en Zweden scoren beter. De prestatie is in lijn met voorgaande jaren, toen Nederland dezelfde plek wist te bemachtigen. Nederland scoort goed vanwege haar innovatievriendelijke klimaat, aantrekkelijke onderzoekssystemen en innovatieve publiek-private partnerschappen.
Het Europese innovatie scoreboard laat zien dat de Europese prestaties op het gebied van onderzoek en innovatie blijven verbeteren. Europa presteert als geheel goed, want ten opzichte van 2012 zijn de prestaties met 8.9% gestegen, waarmee zij de Verenigde Staten voorbij is gegaan. Wel is er een groter verschil ontstaan tussen Europa en de innovatieleiders van de wereld, namelijk Zuid-Korea, Australië en Japan. Hoewel er een vooruitgang is geboekt in Europa sinds 2012, zijn er nog grote verschillen op te merken tussen de Europese lidstaten. In 24 landen vond er een stijging plaats ten opzichte van 2012, maar in Roemenië, Slovenië en Duitsland was er sprake van een daling.
Aan de hand van het innovatie scoreboard worden de prestaties van Europa beoordeeld op het gebied van onderzoek en innovatie, ten opzichte van de rest van de wereld. Het beoordelen van de prestaties is aan de hand van 27 indicatoren uitgevoerd. Voor het scoreboard van dit jaar is data uit 2019 gebruikt. Dit jaar is vanwege de Brexit het Verenigd Koninkrijk niet meegeteld. Aan de hand van deze resultaten kan Europa bekijken welke beleidsonderdelen voor onderzoek en innovatie nog te verbeteren zijn.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
“In de Europese Pijler van Sociale rechten is het recht op onderwijs en training niet voor niets als eerste recht opgenomen”, Marit Maij (GL-PvdA)