De European Research Council heeft de winnaars van de Proof of Concept-beurs in 2022 bekend gemaakt. Van de 55 uitgereikte beurzen hebben Nederlandse instellingen er maar liefst tien in de wacht gesleept. Daarmee scoort Nederland het beste van alle landen.


Nederland de grote winnaar bij ERC Proof of Concept-beurs

Ongekend Nederlands succes

Nederland heeft bij de uitreiking van de Proof of-Concept-beurs (PoC) van de European Research Council (ERC) veruit de meesten beurzen in de wacht gesleept. Maar liefst tien van de 55 winnaars zijn werkzaam bij een Nederlandse instelling. De universiteiten van Leiden en Utrecht en het UMC Amsterdam nemen de meeste beurzen mee naar huis, elk twee. In totaal waren er in deze ronde 96 aanmeldingen, wat neerkomt op een succespercentage van 57%. In de eerste call van 2022 lag het percentage op ‘slechts’ 35%. Andere succesvolle landen zijn het Verenigd Koninkrijk (7), Italië (6), Duitsland en Israël (beiden 5). Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk krijgen de beurs alleen uitgekeerd als de associatie van het land met Horizon Europe rond komt, of als de betreffende onderzoekers hun beurs meenemen naar een deelnamebevoegde instelling.

Context

De ERC financiert excellent onderzoek met een vijftal beurzen, waaronder de Proof of Concept-beurs. De PoC-beurzen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de praktische levensvatbaarheid van wetenschappelijke concepten te testen of om een patentaanmelding voor te bereiden. De aanmelding van de PoC-beurs staat alleen open voor onderzoekers die eerder al een ERC-beurs hebben ontvangen. Alle winnaars krijgen 150 duizend euro om het commercieel of sociaal potentieel van hun eerdere onderzoeksproject te verkennen. In 2022 is de uitgifte van PoC-beurzen is verdeeld over twee calls, waarvan de tweede bestaat uit drie rondes. De aanmeldingsdeadline voor de derde en laatste ronde dit jaar is op 29 september 2022.

 

Mede geschreven door Max Vollebregt