Van de 408 European Research Council Starting Grant-beurzen gaan er dit jaar 40 naar Nederlandse onderzoeksinstellingen. Nederland behoort hiermee tot de top drie best presterende landen.


Nederland in top drie ERC Starting Grants

Nederland presteert goed

De European Research Council (ERC) heeft de winnaars van de Starting Grants 2022 bekend gemaakt. Onderzoekers werkzaam voor Nederlandse instellingen ontvangen 40 van de 408 beurzen. Hiermee behoort Nederland samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk tot de top drie best presterende landen. In totaal maakt de ERC dit jaar 636 miljoen euro vrij om jonge, excellente onderzoekers te helpen hun projecten te ontplooien. Met 168 projecten gaat het grootste deel van de beurzen naar onderzoek in de natuurwetenschappen en techniek. Onderzoek in levenswetenschappen ontvangt in totaal 124 beurzen, en de sociale- en geesteswetenschappen komen terug in 116 projecten. Het aandeel vrouwelijke onderzoekers ligt dit jaar op 39,5%, een daling ten opzichte van de 43% vorig jaar. Ook doen er twee non-binaire onderzoekers mee.

Verdeling staat nog niet vast

De definitieve verdeling van de Starting Grants kan nog veranderen, omdat de Horizon-associatie van het Verenigd Koninkrijk nog niet rond is. Zolang het Verenigd Koninkrijk niet geassocieerd is met Horizon Europe komen Britse onderzoekers niet in aanmerking voor een Starting Grant. Wel kunnen zij vanuit een instelling in een lidstaat of een geassocieerd land hun onderzoek verrichten.

Context

De Starting Grant is één van de vijf beurzen van de ERC. Het biedt jonge onderzoekers een bedrag van gemiddeld 1,5 miljoen euro, waarmee ze eigen onderzoeksteams kunnen samenstellen om baanbrekend onderzoek te verrichten. Tijdens de vorige uitgifte van de Starting Grants haalde Nederland een vergelijkbaar percentage aan beurzen binnen als dit keer.

 

Mede geschreven door Vera van Vliet.