Elf Nederlandse onderzoekers van acht instellingen krijgen financiering uit de Proof of Concept-beurzen uit de derde ronde van de European Research Council (ERC) in 2023. Hiermee krijgt Nederland meer dan het dubbele aantal projecten ten opzichte van de vorige rondes. In 2023 ontving Nederland in totaal twintig beurzen van de ERC. Nederland staat hiermee op de zesde plek.


 Nederland krijgt elf ERC Proof of Concept-beurzen

Nederland verdubbelt in projecten

Elf Nederlandse onderzoekers krijgen Proof of Concept (PoC)-beurzen uitgereikt van de European Research Council (ERC). Dit is meer dan twee keer zoveel ten opzichte van de vorige twee rondes. Toen ontving Nederland vier projecten in de eerste ronde en vijf projecten in de tweede ronde. De elf verkregen beurzen worden verdeeld onder acht Nederlandse universiteiten. Met dit resultaat staat Nederland in 2023 op de zesde plaats van landen die financiering ontvangen. De top drie bestaat uit Duitsland (40), Spanje (30) en het Verenigd Koninkrijk (26). In totaal verdeelt de ERC met de PoC beurzen 36 miljoen euro over 240 projecten. Elk project is individueel €150.000 waard.

Context

De PoC beurs kan gebruikt worden door onderzoekers die al eerder financiering van de ERC ontvingen. Zij kunnen de PoC gebruiken om resultaten van eerder onderzoek te commercialiseren. De ERC is een onderdeel van Horizon Europe, met het doel om excellente wetenschap in de EU te bevorderen. In voorgaande jaren ontving Nederland meer PoC beurzen, in 2022 waren dit er 39. In november 2023 rijkte de ERC 36 Consolidator Grants uit aan Nederlandse onderzoekers.

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.