Nederland levert één van de drie nieuwe leden voor de Scientific Council van de European Research Council (ERC). Ben Feringa, Nobelprijswinnaar en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot lid door de Commissie. De andere nieuwe leden zijn Lene Vestergaard Hau, professor aan Harvard University, en Manuel Arallano, professor aan het Centre for Monetary and Financial Studies in Madrid.


Nederland levert nieuw lid ERC Scientific Council

Ben Feringa

De Commissie heeft drie nieuwe leden benoemd voor de Scientific Council van de European Research Council (ERC), waaronder de Nederlander Ben Feringa. Feringa is professor Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van de KNAW. In 2016 heeft hij een Nobelprijs in de Chemie gewonnen. De andere nieuwe leden zijn Lene Vestergaard Hau, professor Natuurkunde en Toegepaste Natuurkunde aan Harvard University, en Manuel Arellano, professor Economie aan het Centre for Monetary and Financial Studies in Madrid.

Ook zijn Scientific Council-leden Dame Janet Thornton en Fabio Zwirner door de raad verkozen tot nieuwe ERC vicevoorzitters.

Context

De Scientific Council van de ERC definieert de wetenschappelijke financieringsstrategie en methode van de ERC. Deze raad bestaat uit verschillende vooraanstaande wetenschappers. Jean-Pierre Bourguignon is de voorzitter van de raad. De Nederlanders Martin Stokhof, professor Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en Eveline Crone, professor neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam, maken ook deel uit van de Scientific Council. De Commissie zoekt op dit moment nieuwe leden voor de Scientific Council, nominaties kunnen tot 14 januari 2019 ingestuurd worden.