27 januari 2023

Nederland ontvangt meeste budget in eerste European Innovation Ecosystems calls Horizon Europe

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Nederland heeft in de eerste European Innovation Ecosystems (EIE)-calls onder Horizon Europe het meeste budget ontvangen. Dat blijkt uit communicatie van de Commissie. Met 12,4 miljoen euro verslaat zij Duitsland nipt. In de eerste twee jaar van Horizon Europe focuste de EIE zich op het financieren van onderling verbonden innovatie ecosystemen, het opschaalpotentieel van Europese bedrijven en partnerschappen van innovatief mkb.


Nederland ontvangt meeste budget in eerste European Innovation Ecosystems calls Horizon Europe

Nederland boven  

Nederland heeft met een eerste positie uitstekend gepresteerd in de eerste calls van het European Innovation Ecosystems (EIE) onderdeel van Horizon Europe. Uit een gelanceerde datahub met statistieken over en een kaart van de eerste gefinancierde projecten blijkt dat Nederland met 12,4 miljoen euro het meeste geld binnenhaalde. Duitsland staat met 12,2 miljoen euro nipt op twee. Duitsland staat wel bovenaan als het aankomt op aantal projecten en deelnemers. Nederland zelf doet mee aan acht projecten, waaraan achttien partners deelnemen. Daarmee scoort zij respectievelijk een vijfde en zesde plaats.

TU Delft en Universiteit Twente onder de gelukkigen 

De Europese Commissie financierde in het eerste werkprogramma van dit nieuwe onderdeel projecten die zich focussen op onderling verbonden innovatie ecosystemen, het opschaalpotentieel  van Europese bedrijven en partnerschappen van innovatief mkb. Ook Nederlandse publieke kennisinstellingen doen mee. Zo coördineert de Universiteit Twente een project over het versterken van de aanbestedingscapaciteit, met de gemeente Haarlem als partner. De Universiteit Delft doet mee aan een project over het uitbreiden van ondernemende ecosystemen op het gebied van synthetische biologie.

Context

De EIE is een van de nieuwe onderdelen van Horizon Europe en valt onder de derde pijler Innovative Europe. De EIE heeft als doel meer verbonden, inclusieve en efficiënte innovatie ecosystemen te creëren en de opschaling van bedrijven te ondersteunen. Daarmee draagt het onderdeel bij aan de implementatie van de nieuwe Europese Innovatieagenda die de Commissie in 2022 lanceerde. In het werkprogramma van 2023 en 2024 laat de Commissie het opschalen van bedrijven even voor wat het is en focust zij zich vooral op onderling verbonden ecosystemen en partnerschappen tussen innovatief mkb.