27 januari 2023
Nederland ontvangt meeste budget in eerste European Innovation Ecosystems calls Horizon Europe
Nienke van Liempt
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
27 januari 2023
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Nederland heeft in de eerste European Innovation Ecosystems (EIE)-calls onder Horizon Europe het meeste budget ontvangen. Dat blijkt uit communicatie van de Commissie. Met 12,4 miljoen euro verslaat zij Duitsland nipt. In de eerste twee jaar van Horizon Europe focuste de EIE zich op het financieren van onderling verbonden innovatie ecosystemen, het opschaalpotentieel van Europese bedrijven en partnerschappen van innovatief mkb.
Nederland heeft met een eerste positie uitstekend gepresteerd in de eerste calls van het European Innovation Ecosystems (EIE) onderdeel van Horizon Europe. Uit een gelanceerde datahub met statistieken over en een kaart van de eerste gefinancierde projecten blijkt dat Nederland met 12,4 miljoen euro het meeste geld binnenhaalde. Duitsland staat met 12,2 miljoen euro nipt op twee. Duitsland staat wel bovenaan als het aankomt op aantal projecten en deelnemers. Nederland zelf doet mee aan acht projecten, waaraan achttien partners deelnemen. Daarmee scoort zij respectievelijk een vijfde en zesde plaats.
De Europese Commissie financierde in het eerste werkprogramma van dit nieuwe onderdeel projecten die zich focussen op onderling verbonden innovatie ecosystemen, het opschaalpotentieel van Europese bedrijven en partnerschappen van innovatief mkb. Ook Nederlandse publieke kennisinstellingen doen mee. Zo coördineert de Universiteit Twente een project over het versterken van de aanbestedingscapaciteit, met de gemeente Haarlem als partner. De Universiteit Delft doet mee aan een project over het uitbreiden van ondernemende ecosystemen op het gebied van synthetische biologie.
De EIE is een van de nieuwe onderdelen van Horizon Europe en valt onder de derde pijler Innovative Europe. De EIE heeft als doel meer verbonden, inclusieve en efficiënte innovatie ecosystemen te creëren en de opschaling van bedrijven te ondersteunen. Daarmee draagt het onderdeel bij aan de implementatie van de nieuwe Europese Innovatieagenda die de Commissie in 2022 lanceerde. In het werkprogramma van 2023 en 2024 laat de Commissie het opschalen van bedrijven even voor wat het is en focust zij zich vooral op onderling verbonden ecosystemen en partnerschappen tussen innovatief mkb.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
“In de Europese Pijler van Sociale rechten is het recht op onderwijs en training niet voor niets als eerste recht opgenomen”, Marit Maij (GL-PvdA)