De ERC deelt dit jaar veertien ERC Advanced Grants uit aan tien Nederlandse instellingen. Ondanks het knappe resultaat, is dat beduidend minder dan vorig jaar.


Nederland ontvangt veertien ERC Advanced Grants, stuk minder dan vorig jaar

Veertien beurzen voor tien instellingen

De European Research Council (ERC) deelt veertien Advanced Grants uit aan Nederland verdeeld over tien Nederlandse instellingen. De Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en de Universiteit Twente hebben ieder twee beurzen binnengehaald. Onderzoekers konden in 2022 een aanvraag indienen. In totaal maakt de ERC 544 miljoen euro vrij om onderzoekers te helpen hun projecten te ontplooien.

Niet meer in de top drie

Desondanks behoort Nederland niet meer tot de top drie, zoals bij de vorige ronde wel het geval was. Vorig jaar kregen 27 Nederlandse instellingen een Advanced Grant van de ERC. Daarmee kwam Nederland op plek drie van meest succesvolle landen, achter Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (VK). In totaal ging het toen om 253 toegekende voorstellen met een totaalbedrag van 624 miljoen euro. Respectievelijk Duitsland, het VK en Frankrijk vormen thans de top drie. Naast Frankrijk haalden Spanje, Israël en Zweden Nederland in en daarmee staat Nederland nu op plek zeven.

Meer vrouwen

De ERC-beurs gaat in totaal naar 218 onderzoekers met 27 verschillende nationaliteiten in 20 verschillende EU-lidstaten en landen die met Horizon Europe zijn geassocieerd. In totaal hebben 1.650 aanvragers voorstellen ingediend, waarvan 23 procent door een vrouw. Van de veertien onderzoekers uit Nederland die een beurs toegekend hebben gekregen zijn vier onderzoekers vrouw, oftewel 30 procent. Deze subsidieronde zal naar schatting ongeveer 2.000 banen opleveren voor postdocs, promovendi en ander personeel in onderzoek, aldus de ERC.

Context

De ERC is een belangrijk financieringsorgaan voor excellent onderzoek. Elk jaar reikt de ERC de Advanced Grants uit aan vooraanstaande Europese onderzoekers voor risicovolle maar veelbelovende onderzoeksprojecten. In het ERC werkprogramma voor 2023 stond de uitbreiding van de mogelijkheden voor wetenschapsjournalisten, gevluchte onderzoekers en Proof of Concept-beurzen centraal. Toch trok de ERC in totaal niet meer geld uit. Waar de ERC in 2022 2,4 miljard euro had besteed aan excellent onderzoek, wil de organisatie in 2023 2,2 miljard euro besteden.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.