Nederland ontvangt vier Proof of Concept-beurzen van de European Research Council in de eerste ronde van 2023. In totaal zijn er 66 beurzen uitgereikt aan onderzoekers uit zestien landen. Nederland behaalt met deze score een gedeelde zesde plek.  


Nederland ontvangt vier Proof of Concept-beurzen, daling ten opzichte van vorig jaar

Vier beurzen   

De European Research Council (ERC) reikt vier Proof of Concept-beurzen (PoC) uit aan Nederland in de eerste ronde van 2023. De ontvangers van de beurs zijn werkzaam bij de Technische Universiteit Eindhoven, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Radboud Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht. In totaal werden er 66 beurzen aan onderzoekers uit zestien landen uitgereikt deze ronde. Samen met België en Israël staat Nederland op de zesde plek van landen met de meeste beurzen. De volledige lijst met toekenningen is hier te zien.

Context

De ERC financiert fundamenteel onderzoek en geeft naast de Proof of Concept-beurs nog vier andere beurzen uit. De PoC-beurs helpt onderzoekers hun wetenschappelijke ideeën praktisch toe te passen en bedraagt voor elke onderzoeker 150.000 euro. In 2022 ontving Nederland 39 PoC-beurzen. Dit was het op één na grootste aantal uitgereikte beurzen. Nederland moet bij de volgende rondes in 2023 dus veel beurzen ontvangen om het net zo goed te doen als in 2022. De aanmeldingen voor de derde ronde van PoC-beurzen van 2023 staat nog open tot 21 september. De tweede aanmeldingsronde sloot op 20 april jongstleden.

 

Mede geschreven door Lotte Kloosterhof.