Voor het derde jaar op rij is Nederland in de top drie van de landen met de meeste ERC Starting Grants geëindigd met 42 van de 436 toegekende Starting Grants. Nederlandse instellingen doen het vooral goed in de sociale en geesteswetenschappen.

Nederland opnieuw derde plek voor meeste ERC Starting Grants

42 van de 436 Starting Grants naar Nederland

Dit jaar behoort Nederland met 42 van de 436 toegekende Starting Grants opnieuw tot de best presterende landen, achter Duitsland (88) en het Verenigd Koninkrijk (62). Daarmee behoort Nederland voor het derde jaar op rij tot de top 3. De Universiteit van Amsterdam heeft het hoogste gescoord met maar liefst acht Starting Grants. Toch doen Nederlandse instellingen het iets minder dan vorig jaar, toen maar liefst 13% van de beurzen naar Nederland gingen tegenover 10% nu. Vooral op het vlak van sociale en geesteswetenschappen doet Nederland het goed: maar liefst 16% van de beurzen gingen naar onderzoekers aan Nederlandse instellingen.

Context

Dit jaar is een bedrag van 677 miljoen euro uitgetrokken voor ERC Starting Grants, die gericht zijn aan onderzoekers en geleerden die in de bloei van hun carrière zitten. Deze financiering zal hen ondersteunen om teams samen te stellen en meer baanbrekend onderzoek te verrichten. Minder dan één op de zeven aanvragers was dit jaar succesvol.