De European Research Council selecteert 36 onderzoeksprojecten aan achttien Nederlandse instellingen voor haar Consolidator Grants. Ook van de in totaal 308 geselecteerde wetenschappers zijn 27 Nederlands. Hiermee staat Nederland op de tweede plek van landen die de meeste Consolidator Grants ontvangen.


Nederland weer terug op het podium in nieuwe ronde ERC Consolidator Grants

De ERC deelt uit

36 Nederlandse onderzoeksprojecten zullen dit jaar financiering uit de ERC Consolidator Grants ontvangen, dit maakt de European Research Council (ERC) bekend in een persbericht. De organisatie verdeelt via de beurzen 627 miljoen euro over 308 wetenschappers. Deze zijn geselecteerd uit 2130 kandidaten.  Met de 36 beurzen staat Nederland op de tweede plek van landen die de meeste subsidies ontvangen. Enkel Duitsland moet zij voor zich dulden. Nederland scoort een pak beter dan in de vorige ronde toen zij het podium niet wist te halen. Aan deze projecten doen achttien verschillende Nederlandse instellingen mee, waaronder veertien universiteiten, twee umc’s, de KNAW en NWO. Van de 308 geselecteerde onderzoekers, komen er 27 uit Nederland.

Context

De ERC is de Europese instantie verantwoordelijk voor de financiering van excellent onderzoek. De financiering heeft het doel om excellente wetenschappers te ondersteunen bij het uitvoeren van veelbelovende ideeën. Dat doet zij onder andere met De ERC Consolidator beurzen die zij uitreikt aan onderzoekers met zeven tot twaalf jaar ervaring na het behalen van hun PhD. Onderzoeksprojecten kunnen tot 2 miljoen euro ontvangen voor een periode van vijf jaar. In 2023 selecteerde de ERC 20 Nederlandse projecten voor de Consolidator Grants.

 

Mede geschreven door Luna Hoogendam.