De Commissie heeft de winnaars van de Europese innovatieonderscheidingen voor 2021 bekend gemaakt. Het gaat om de EU Prize for Women Innovators, de European Capital of Innovation Awards en de European Innovation Procurement Awards. De onderscheidingen gaan gepaard met een geldprijs. Ook Nederlandse innovators zijn in de prijzen gevallen.


Nederland wint meerdere innovatieprijzen

Nederlandse onderneemster wint EU-prijs voor vrouwelijke innovator

Mede-oprichtster Merel Boers van het bedrijf NICO-LAB is één van de winnaars van de EU Prize for Women Innovators. Dit maakte de Commissie bekend tijdens de jaarlijkse top van de European Innovation Council (EIC). Het bedrijf zet zich in voor het verbeteren van de spoedeisende hulp, door artsen van geavanceerde technologieën te voorzien. Ook het ondernemingstalent van vrouwen uit Denemarken, Israël en Ierland werd erkend. Uit het budget voor Horizon Europe krijgt iedere winnares een geldprijs van honderdduizend euro. Sinds 2011 wordt de Europese prijs voor vrouwelijke innovators uitgereikt om meer vrouwelijke innovators te stimuleren om te gaan ondernemen. Door het uitreiken van deze prijs wil de Unie gendergelijkheid bevorderen, wat een belangrijkste prioriteit is van de Commissie.

Prijs voor maatschappelijke uitdagingen gaat naar Nederlands bedrijf

Ook bij de European Innovation Procurement Awards viel Nederland in de prijzen. De Commissie riep het Waterschapsbedrijf Limburg uit tot winnaar in de categorie omgaan met maatschappelijke uitdagingen. Daarmee is Nederland, samen met Polen, Spanje en Italië, de winnaar van de allereerste editie. De prijs wordt toegekend aan publieke en private organisaties die door innovatief inkoopbeleid vernieuwing stimuleren. Daarmee dragen deze partijen bij aan het versterken van de Europese concurrentiepositie en het stimuleren van werkgelegenheid door leveranciers aan te sporen tot innovatieve producten.

Context

Onder het motto high risk, high reward schrijft de EIC dit jaar vijf Europese onderscheidingen uit. De European Capital of Innovation Awards gingen naar Dortmund in Duitsland en Vantaa in Finland. Het is dit jaar de eerste keer dat de prijs wordt toegekend aan twee steden. Daarbij is er een onderscheid gemaakt op basis van het aantal inwoners; meer of minder dan 250.000. De winnaars van de EIC Horizon Prizes en de European Social Innovation Competition worden nog door de Commissie bekendgemaakt. Daarnaast identificeert de Europese Innovation Radar Prize veelbelovende innovaties.