De Nederlandse Josefien Groot heeft de prijs Rising Innovator Prize 2020 gewonnen. De prijs werd tijdens de jaarlijkse R&I days uitgereikt door Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor innovatie, wetenschap, cultuur, onderwijs en jeugd. Groot is daarmee een van de vier vrouwen die in de prijzen is gevallen in de 2020 editie van de EU Prize for Women Innovators, een prijs die onderdeel uitmaakt van Horizon 2020.


Nederlandse Josefien Groot wint Rising Innovator Prize 2020

Winnaars van de EU Prize for Women Innovators en Rising Innovator

De Nederlandse Josefien Groot heeft als co-founder en CEO van haar bedrijf Qlayers de Rising Innovator Prize 2020 gewonnen. Haar bedrijf richt zich op de ontwikkeling van microstructuren om de efficiëntie van windturbines te verhogen, en heeft onder andere de TU Delft en de start-up hub Yes! als partner. De prijs wordt uitgereikt aan een uitzonderlijke innovator onder de 35 jaar. De drie overige EU Prizes for Women Innovators zijn gewonnen door Adiha Derouazi uit Zwitserland, Maria Fátima Lucas uit Portugal en Arancha Martinez uit Spanje. Hun bedrijven Amal Therapeutics, Zymvol Biomodeling en It Will Be richten zich opeenvolgend op kankervaccinaties, enzymen en technologische innovatie gericht op armoede.

Context

De EU Prize for Women Innovators en Rising Innovator Prize maken onderdeel uit van Horizon 2020 en worden uitgereikt aan vrouwen die succesvol een bedrijf hebben opgezet en succesvol een innovatie naar de markt hebben gebracht. Dit jaar was de prijs gericht op baanbrekende innovaties in een breed scala van industrieën die bijdragen aan het vinden van oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering. De prijzen werden in 2011 in het leven geroepen om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. Vrouwen zijn immers nog steeds ondergerepresenteerd in de innovatiewereld. Eerder deze maand concludeerde ook de ERAC werkgroep voor gender in onderzoek & innovatie dat vrouwen nog te weinig hogere functies in de onderzoeks- en innovatiesector innemen.