Bij 52 van de 73 dit jaar geselecteerde COST Actions zijn Nederlandse onderzoekers betrokken. Drie Nederlandse onderzoekers zitten een onderzoeksnetwerk voor. Het aantal deelnemers kan de komende jaren nog oplopen, aangezien onderzoekers tot drie jaar na de start van de COST Action kunnen aansluiten bij een van de netwerken. Dat blijkt uit de resultaten die European Cooperation in Science & Technology (COST) bekendmaakte.


Nederlandse onderzoekers betrokken bij twee op drie COST Actions

 

Nederland betrokken bij twee derde COST Actions

Nederlandse onderzoekers zijn betrokken bij 52 van de 73 dit jaar geselecteerde COST Actions, blijkt uit de bekendmaking van de resultaten van de eerste call onder Horizon Europe door European Cooperation in Science & Technology (COST). Drie Nederlandse onderzoekers zitten een Europees onderzoeksnetwerk voor. Universitair docent Francesco Giumelli, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), leidt een onderzoeksnetwerk dat zich gaat verdiepen in oorzaken, gevolgen en remedies voor illegale handel. Hoogleraar Marco Fraaije, tevens verbonden aan de RUG, leidt een project over het implementeren van nieuwe rekenmethodes voor de verbetering van enzymen. Tenslotte leidt Rob Wullems, verbonden aan ReumaNederland, een project dat onderzoek doet naar de ouderdomsziekte osteoartritis, waarbij tevens een onderzoeker van het Erasmus MC betrokken is in het management.

Aantal deelnemers kan nog oplopen

De betrokkenheid van Nederlandse onderzoekers bij COST Actions kan nog groeien de komende jaren. Geïnteresseerde onderzoekers kunnen zich namelijk elk moment in de eerste drie jaar van de loopduur van het project nog aansluiten. Zij kunnen solliciteren voor deelname aan één van de werkgroepen of de managementcommissie van het project.  COST houdt een database bij van alle geselecteerde COST Action-projecten. Voor volgend jaar staat ook weer een nieuwe call voor COST Actions gepland met als deadline 20 oktober.

COST stimuleert inclusie

COST Actions hebben als doel inclusie op meerdere terreinen te verbeteren. Net als in het voorgaande jaar zijn 45% van de COST Action-initiators vrouw. Ook komt één vijfde van de initiators uit een widening-land. 16% van de projecten hebben een jonge onderzoeker als projectleider.

Context  

COST Actions zijn interdisciplinaire Europese onderzoeksnetwerken die niet enkel wetenschappers, maar ook  het mkb, overheden, consultancybureaus en andere maatschappelijke organisaties samenbrengen. Vier jaar lang doen zij onderzoek naar een opkomend wetenschappelijk onderwerp dat de indiener van de Action zelf kiest. De netwerken karakteriseren zich door hun openheid, aangezien geïnteresseerden ook na de start van het project nog mogen instappen. COST, dat haar financiering krijgt uit het widening-onderdeel van Horizon Europe, vierde vorig jaar haar vijftigste verjaardag. Hoewel COST onder Horizon Europe meer acties dan ooit kan financieren (70 per jaar tegenover 40 in Horizon 2020) lopen de Nederlandse deelnemersaantallen de laatste jaren juist terug.