De Europese gedragscode voor onderzoeksintegriteit is herzien door ALLEA. De nieuwe code legt een grotere focus op ontwikkelingen in Open Science en datamanagement en wordt de standaard voor projecten die gefinancierd worden door Horizon 2020.

Nieuwe gedragscode voor onderzoeksintegriteit

Verbetering kwaliteit en geloofwaardigheid onderzoek

Er is een herziende versie van de Europese gedragscode (Code of Conduct) voor onderzoeksintegriteit uitgebracht. Vergeleken met de voorganger richt de nieuwe gedragscode zich in grotere mate op de ontwikkelingen in Open Science, daarbij ingaand op het toenemende belang van datamanagement. Daarnaast moet de code de onderzoeksintegriteit stimuleren door duidelijk weer te geven wat de verantwoordelijkheden van onderzoeksorganisaties zijn. Ook moet het onderzoeksorganisaties ondersteunen in het ontwikkelen van onderzoeksbeleid en bijdragen aan een samenhangend onderzoekssysteem in Europa. Hierdoor moet de kwaliteit en geloofwaardigheid van onderzoek in de Europese Unie worden verbeterd.

Ondersteuning onderzoeksgemeenschap

De gedragscode is een referentiekader voor onderzoekers voor het doen van onderzoek dat ethisch verantwoord en integer is. De code beschrijft wat goed gedrag is voor wetenschappers en wat slecht gedrag is. Dit moet leiden tot een onderzoeksomgeving gebaseerd op vertrouwen. De herziening is aangekondigd in conclusies van de Raad Concurrentievermogen uit 2015. De gedragscode is herzien door ALLEA, de overkoepelende organisatie voor nationale academies voor natuurwetenschappen en geesteswetenschappen, waar ook de KNAW lid van is. Dit in nauwe samenwerking met de Europese Commissie. De Commissie wil dat de gedragscode de standaard wordt in alle projecten die gefinancierd worden door Horizon 2020.