Vijf Europese agentschappen publiceren een gezamenlijk programma om te helpen bij het implementeren van de One Health-agenda van de EU voor 2024 tot 2026. De agentschap-overschrijdende taskforce focust op vijf prioriteiten, waaronder het coördineren van onderzoek. 


Nieuwe one-Health taskforce zet in op strategische onderzoekscoördinatie

One Health-taskforce 

Vijf agentschappen verenigen zich in een taskforce om de EU te ondersteunen bij het implementeren van de One Health-agenda. Volgens de taskforce is 'het tijd dat Europa's volgende Onderzoeksprogramma (KP10) prioriteit geeft aan One Health-onderzoek'. Het gaat om het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHEA), het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Milieuagentschap (EMA). De taskforce prioriteert vijf strategische doelstellingen: strategische coördinatie, onderzoekscoördinatie, capaciteit bouwen, communicatie, stakeholder engagement en partnerschappen. Zo moet onderzoekscoördinatie zorgen voor sterker wetenschappelijk advies aan de Europese Commissie. Om gemeenschappelijke onderzoeksbehoeften te identificeren, stelt de taskforce een One Health-gedreven onderzoeks- en innovatie agenda op, ter ondersteuning van de Commissie. 

 

Context 

One Health is een geïntegreerde aanpak die de gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen duurzaam in balans brengt en optimaliseert. Met de aanpak erkent de EU dat de gezondheid van mensen, dieren en het milieu nauw met elkaar verbonden en afhankelijk zijn, wat essentieel is om bedreigingen zoals pandemieën te voorkomen en aan te pakken. One Health-al langer een belangrijk thema 

 

Mede geschreven door Martin Pomper