Acht Nederlandse hightechbedrijven ontvangen financiering van de European Innovation Council (EIC). In totaal ontvangen er 51 hightechbedrijven subsidie van de EIC. Nederland staat met veertien procent van de toegekende projecten op nummer één, gevolgd door Frankrijk, Israël en het Verenigd Koninkrijk.  


Opnieuw goud voor Nederland in EIC Accelerator

Nadruk op hightech

Via de EIC Accelerator ontvangen acht Nederlandse bedrijven financiering. Met een percentage van veertien procent van het totale aantal geselecteerde projecten staat Nederland net zoals de vorige ronde op plek één. In totaal zijn er 51 hightechbedrijven uit zeventien landen geselecteerd voor financiering, waarvan drie uit widening landen. 29 procent van de bedrijven wordt geleid door een vrouw, wat een flinke daling is van 11 procentpunt ten opzichte van de vorige ronde. De geselecteerde Nederlandse hightechbedrijven richten zich onder andere op het bestrijden van pesticiden, chips in de zorgsector en efficiënte koel- en verwarmingstechnologie. De volgende indieningsronde start op 4 oktober 2023.

Context

De European Innovation Council is in 2021 in het leven geroepen met als doel technologieën helpen te commercialiseren. De Accelerator biedt hierbij financiering in de vorm van subsidies en/of aandelen. Voor de komende subsidieronde kunnen de indieners niet langer gebruik maken van het EIC Artificial Intelligence Platform. De Commissie heeft voor het jaar 2023 1,13 miljard euro beschikbaar gesteld voor het financieren van baanbrekende technologieën via de Accelerator. De Commissie stelde daarnaast recent voor het Meerjarig Financieel Kader te herzien en 10 miljard euro aan nieuw geld te steken in een op te zetten Strategic Technologies Platform for Europe (STEP). Van de voorziene 10 miljard aan nieuw STEP-geld reserveert de Commissie een half miljard euro voor de EIC binnen Horizon Europe. Daarnaast wil de Commissie nog eens 2,1 miljard euro aan bestaand budget van de EIC bijleggen voor STEP.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.