Jean-Eric Paquet heeft bevestigd dat hij de nieuwe EU ambassadeur in Japan zal worden. Vanaf september zal hij zijn functie neerleggen als directeur-generaal binnen DG Research and Innovation. Vooralsnog is er nog geen opvolger aangewezen.


Paquet bevestigt zijn vertrek naar Japan

Van Horizon tot Tokyo

Directeur-generaal van DG Research and Innovation Jean-Eric Paquet bevestigt in een tweet zijn vertrek naar Japan. Daar zal hij vanaf 1 september de rol als EU-ambassadeur op zich nemen. Geruchten over zijn vertrek naar Japan echoden geruime tijd door de wandelgangen, echter wilde Paquet zelf noch de Commissie zijn vertrek bekrachtigen. De Commissie heeft vooralsnog niks laten weten over een potentiële vervanger voor Paquet.

Context

Paquet was sinds 2018 directeur-generaal van DG Research and Innovation (RTD). Zijn benoeming was onderdeel van een herschikking van topmanagementposities binnen de Commissie. Dit was bedoeld om DG RTD dichter bij andere beleidsterreinen te brengen. Tijdens zijn periode als directeur-generaal legde Paquet de laatste hand aan de lancering van het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe. Hiervoor bekleedde Paquet de functie als adjunct-secretaris-generaal en was hij verantwoordelijk voor betere regelgeving en beleidscoördinatie bij DG RTD.

 

Mede geschreven door Roderik van Meurs