De vereniging Neth-ER is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie. Daarnaast vertolkt Neth-ER de belangen van het kennisveld in Brussel.

Presentatie ESFRI Roadmap 2016

In het Amsterdamse Trippenhuis van de KNAW werd onder de vlag van het Nederlands EU-voorzitterschap op 10 maart 2016 de ESFRI Roadmap 2016 gepresenteerd. Op deze Roadmap 2016 staan 29 gevestigde Landmark-onderzoeksinfrastructuren en 21 ESFRI Projects ‘with a high degree of maturity’. Sander Dekker, staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,  zei met een knipoog naar het VOC-verleden van het Trippenhuis: “there is a golden age of knowledge ahead”.

Nieuw in de 2016 ESFRI Roadmap
De European Strategic Forum for Research Infrastructures (ESFRI) Roadmap werd voor het laatst geüpdatet in 2010. Volgens ESFRI-voorzitter John Womersley was de opdracht die ESFRI van de Raad had meegekregen, te komen tot een lijst met 'fewer and more mature projects' in 2016. Van de 29 Landmark projects zijn er 2 nieuw. Van de 21 ESFRI projects zijn er 6 nieuw toegevoegd in 2016.

Ook nieuw in de 2016 editie is dat ESFRI-projecten niet langer dan tien jaar de projectstatus mogen hebben. Na tien jaar zouden ESFRI-projecten de status van Landmark Project moeten bereiken. Lukt dit niet, dan zal het projectvoorstel opnieuw moeten worden ingediend en bekeken.

Livestream en discussie in Brussel
Gelijktijdig met de presentatie in Amsterdam organiseerde Neth-ER in Brussel een livestreamevenement. Het plenaire ochtendprogramma werd bekeken door een internationaal publiek. Tijdens de lunchpauze in Amsterdam vond er in Brussel een lunchdiscussie plaats met Harry Tuinder, beleidsmedewerker onderzoeksinfrastructuren van de Europese Commissie. De discussie concentreerde zich rondom de haalbaarheid van (projecten op) de ESFRI Roadmap, de ESFRI evaluatiemethoden en de optie om infrastructurele projecten stop te zetten.

Tijdlijn
Robert Jan Smits, directeur-generaal van DG Research, Science and Innovation (RTD), sprak de wens uit dat er ambitieuze Raadsconclusies over ESFRI komen in mei 2016. Vervolgens zal er op basis van de uitkomst van een consultatie over sustainable research infrastructures, begin 2017 een voorstel over de toekomst van Europese onderzoeksinfrastructuren naar de Raad worden gestuurd. In 2018 komt er een nieuwe ESFRI Roadmap. Om voortgang te boeken zijn commitment en nationale financiering cruciaal, volgens ESFRI-voorzitter John Womersley.

Meer informatie
Persbericht: The new ESFRI Roadmap on Research Infrastructures in Europe was launched
Publicatie: EFSRI Roadmap 2016 (online version)
Publicatie EFSRI Roadmap 2016 (pdf version)
Website ESFRI, European Commission