De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor de uitwerking van het Mediterrane samenwerkingsverband PRIMA. Het partnerschap moet via onderzoek en innovatie-activiteiten leiden tot een meer duurzame voedselproductie en watermanagement in de landen rond de Middellandse zee.

PRIMA voorstel Mediterrane samenwerking

Onderzoekssamenwerking gericht op Middellandse zeegebied

Om de duurzaamheid van voedselproductie en de productie van schoon water te verhogen, heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan voor de uitwerking van een nieuw samenwerkingsverband het  Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA). In het Middellandse zeegebied is al jaren een tekort aan schoon water. Ook mislukken daar vaker de oogsten. Dit soort lidstaat-overstijgende uitdagingen kunnen het best gezamenlijk aangepakt worden en daarom is het nieuwe Europees-Mediterrane samenwerkingsverband een mooi voorbeeld van hoe kennis en financiële middelen worden samengevoegd en daardoor een groot verschil maken in het oplossen van problemen, aldus Carlos Moedas, Europees commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie bij de presentatie van het voorstel.

Artikel 185 onder H2020

Tijdens het Italiaans voorzitterschap van de EU (2014) is door negen lidstaten een wetenschappelijk programma voorgesteld voor PRIMA en is de Commissie verzocht een voorstel voor het partnerschap te ontwikkelen. In het voorstel om PRIMA op te zetten geeft de Commissie aan dat dit het best onder Horizon 2020 als een artikel 185-partnerschap zou kunnen. De Commissie stelt verder voor om de 400 miljoen euro, die nodig is voor het opzetten en de eerste implementatie van dit partnerschap, voor de helft te financieren uit Horizon 2020. De andere helft zal moeten worden opgebracht door de inmiddels veertien deelnemende lidstaten en buurlanden.  

Tijdlijn

Als de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement het voorstel van de Commissie aannemen, zal PRIMA van start gaan in 2018. Gepland is dat deze samenwerking voor een periode van tien jaar zal bestaan.