Het programma van de Europese onderzoeks- en innovatieweek is bekend. Het evenement vindt plaats in Brussel van 18 tot en met 21 maart 2024. De Europese Commissie en het Belgisch Voorzitterschap organiseren onder andere de jaarlijkse onderzoeks- en innovatiedagen en een conferentie over innovatie. Daarnaast organiseert de EIC haar eigen EIC Summit. Voor het eerst sinds 2019 is de conferentie weer fysiek in Brussel.


Programma van de Europese onderzoeks- en innovatieweek bekend!

EIC en innovatiegericht aanbesteden

De Europese onderzoeks- en innovatieweek vindt plaats van 18 tot en met 21 maart. Het is mogelijk om de week ofwel online, ofwel fysiek bij de evenementlocatie ‘Tour & Taxis’ in Brussel, bij te wonen. De week bestaat uit verschillende delen. Op de agenda staat onder andere de EIC Summit, het jaarlijkse evenement van de European Innovation Council. Ook organiseert het Belgisch Voorzitterschap een conferentie over innovatiegericht aanbesteden. De week wordt afgesloten met de onderzoeks- en innovatiedagen op 20 en 21 maart. Het precieze programma is nu bekend. Enkele hoogtepunten van de onderzoek- en innovatieweek zijn:

  • 18-19 maart 2024: Opening van de R&I-week en beneficiaries-day (EIC Summit). Registraties hiervoor zijn nog niet open.
  • 19-20 maart 2024: Conferentie van het Belgische Voorzitterschap over innovatie procurement. Registraties hiervoor zijn nog niet open.
  • 20-21 maart 2024: De Europese O&I-dagen 2024. Er zijn meerdere interessante sessies:
  • 20 maart: Evolution of Association of Third Countries to EU Research & Innovation Framework Programmes.
  • 20 maart: Research Security Keeping International Cooperation in R&I Open and Safe.
  • 20 maart: Artificial Intelligence for Scientific Discovery A Roadmap for the Next 10 Years.
  • 21 maart: Exploring the R&I Dimension of the European Green Deal.
  • 21 maart: Announcement of the New Mission Cities Labels.
  • 21 maart: Research careers Destination Europe.

Zie het volledige programma van de O&I dagen hier.

Context 

De onderzoeks- en innovatiedagen worden sinds 2019 door de Commissie Von der Leyen georganiseerd, met uitzondering van 2023. Volgend jaar worden de dagen dus gecombineerd met de conferentie van het Belgisch voorzitterschap en de EIC Summit. Tijdens de vorige onderzoeks- en innovatiedagen lanceerde de Commissie het tweede strategische planningsproces van Horizon Europe voor 2025-2027. Voor het eerst sinds de eerste editie in 2019 vinden de R&I Days weer fysiek plaats in Brussel. De tweede editie in 2020 ging in op widening, onderwijs en impact als speerpunten van de Europese onderzoeksagenda.

Mede geschreven door Bas Morshuis en Vincent Klein Ikkink.