12 maart 2019
RISE: Tijd om écht te luisteren naar de Europese bevolking
Joep Roet
Plaatsvervangend directeur
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
12 maart 2019
Plaatsvervangend directeur
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Europese burgers zouden in de toekomst nauwer moeten worden betrokken bij wetenschap. Dit staat in een rapport dat is opgesteld door de Research, Innovation and Science Expert Group. De groep externe experts heeft in zijn rapport 101 ideeën gepresenteerd voor de toekomst van onderzoek en innovatie in Europa. Om ervoor te zorgen dat wetenschap maatschappelijk geaccepteerd blijft, moet de focus van O&I verlegd worden.
Europese burgers zouden in de toekomst nauwer betrokken moeten worden bij het opzetten van doelen van onderzoeksprojecten en beter moeten worden geïnformeerd over de uitkomsten. Dit blijkt uit het rapport '101 Ideas on the future of Research and Innovation in Europe' van de Research, Innovation and Science Expert Group (RISE). Experts uit verschillende Europese steden concluderen dat in een wereld gekenmerkt door een groeiend wantrouwen in de wetenschap, het van groot belang is om meer bruggen te slaan tussen de wetenschap en de gewone burger.
Om burgers beter te betrekken bij wetenschap, zal de focus van het verhaal over onderzoek & innovatie (O&I) verlegd moeten worden van economische groei en productiviteit naar bredere maatschappelijke thema’s. Nu meten we het succes van Europees onderzoek bijvoorbeeld vaak door een vergelijking met de VS en China, terwijl de meeste Europeanen deze landen niet als model voor hun samenleving zien. In plaats daarvan zou Europees O&I zich moeten richten op de behoeften van inwoners in de EU om daarmee waarde te creëren.
De huidige complexe maatschappelijke problemen vereisen betere afstemming van fondsen én beleid. Door fondsen als Horizon Europe en de structuurfondsen te koppelen voor bijvoorbeeld O&I-investeringen in slimme wegen, bereik je een grotere impact, aldus RISE. Daarnaast moet gezocht worden naar coherentie tussen verschillende beleidsterreinen. Technologische verandering vraagt bijvoorbeeld om nieuwe vaardigheden, wat afstemming op het gebied van onderwijs, O&I en werkgelegenheid vereist.
De Research, Innovation and Science Expert Group werd in 2014 opgericht als adviesgroep van de Commissie. Op verzoek van Carlos Moedas, Europees commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, maakte de groep externe experts in 2017-2018 een tour door Europa om de meningen over de toekomst van O&I in Europa van experts buiten de Brusselse bubbel te verzamelen. Hun bevindingen zijn nu samengevat in dit rapport.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
“In de Europese Pijler van Sociale rechten is het recht op onderwijs en training niet voor niets als eerste recht opgenomen”, Marit Maij (GL-PvdA)