De Roadmap 2021 Update is gelanceerd. Na twee jaar moet dit proces in 2021 leiden tot een nieuw investeringsplan voor Europese onderzoeksinfrastructuren. Het Europese kennisveld kan tot 5 mei 2020 ook bijdragen met voorstellen.


Roadmap 2021 Update gelanceerd

Nieuwe onderzoekinfrastructuren in 2021

Het European Strategy Forum on Research Infrastructures is begonnen met de Roadmap 2021 Update. De focus van de Roadmap 2021 ligt op nieuwe clusters van en verbindingen tussen de beste onderzoeksinfrastructuren. De Roadmap maakt daarbij een onderscheid tussen ESFRI Projects en ESFRI Landmarks. Deze eerste zijn onderzoeksinfrastructuren in opbouw, waar de laatste reeds succesvol geïmplementeerd zijn.  Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwikkelen van Open Science. Ten slotte bevat het rapport een analyse over het huidige aanbod aan onderzoeksinfrastructuren.

Inspraak kennisveld

Voorstellen vanuit de wetenschapswereld voor nieuwe Europese onderzoekinfrastructuren zijn welkom, zo geeft het ESFRI aan. Geïnteresseerden kunnen vanaf eind dit jaar een voorstel indienen op de website van ESFRI. Dit kan tot en met 5 mei 2020. De ESRI Roadmap 2021 public guide biedt hulp aan geïnteresseerden die een voorstel willen indienen.

Context

Onderzoekinfrastructuren bieden vrije toegang tot middelen en diensten voor wetenschappers door heel Europa. ESFRI publiceert om de twee jaar een roadmap om de implementatie van onderzoeksinfrastructuren te stimuleren. Dit wordt gesteund door subsidie van de lidstaten en uit het Horizon 2020 budget. De laatste versie van de ESFRI Roadmap kwam uit in 2018.