De nieuwe Commissie zal waarschijnlijk pas één december aantreden. De geplande stemming van het Parlement over goedkeuring van de nieuwe Commissie is afgelast, aangezien de vervangers van de drie gesneuvelde commissarissen vooralsnog niet bekend zijn. Een woordvoerder van het Parlement laat weten dat het Parlement bereid is om in november te stemmen zodat de Commissie op 1 december van start kan.

Start nieuwe Commissie één maand uitgesteld

Nieuwe Commissie laat een maand op zich wachten

De nieuwe Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen zal hoogstwaarschijnlijk niet van start gaan op de geplande datum van 1 november, maar een maand later. Aangezien nieuwe namen voor de gesneuvelde Commissarissen vooralsnog missen, hebben Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli en de partijleiders de geplande stemming over goedkeuring van de Commissie afgelast. Een woordvoerder van het Europees Parlement heeft via een tweet laten weten dat het Parlement bereid is op tijd te stemmen zodat de nieuwe Commissie wel op 1 december van start kan, mits er dan drie nieuwe kandidaat-Commissarisen zijn. De stemming zou dan plaatsvinden op 25 november.

Context

Eerder deze maand vonden de hoorzittingen van de kandidaat-Commissarissen plaats. Drie van de kandidaten overleefden deze niet, namelijk de Roemeense Rovana Plumb voor het portfolio transport, de Hongaarse László Trócsányi voor uitbreiding en de Franse Sylvie Goulard voor de interne markt, digitalisering en industrie. Zodra de vervangende kandidaat-Commissarissen bekend zijn gemaakt, worden zij verhoord door een commissie van het Parlement. Mariya Gabriel, beoogd Europees Commissaris voor Innovation & Youth, en Nicolas Schmit, beoogd Commissaris voor Jobs en daarmee vaardigheden, hebben hun parlementaire hoorzitting wel goed doorstaan.