De vereniging Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) is opgericht om het Nederlands kennisveld te informeren over de Europese beleidsontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie en onderwijs. Daarnaast faciliteert Neth-ER op uit

Te weinig ruimte bottom-up onderzoek in Horizon 2020

Binnen Horizon 2020 is vooral onderzoeksfinanciering beschikbaar voor onderzoek waarvan de resulaten snel toepasbaar zijn. Hierdoor is er te weinig ruimte voor bottom-up collaboratief onderzoek. Juist binnen dit type onderzoek vinden de werkelijke innovaties plaats. Dit stelt LERU in een notitie ‘The strength of collaborative research for discovery in Horizon 2020’.

Meer ruimte voor onderzoek in lagere TRL’s

Omdat ontdekkingen met een grote maatschappelijke impact vaak toevallig plaatsvinden, moet er meer ruimte zijn voor dergelijk ‘toevallig’ onderzoek binnen Horizon 2020. Met name binnen de pijlers Industrial Leadership en de Societal Challenges van Horizon 2020 moeten meer mogelijkheden komen voor onderzoek in de lagere Technology Readiness Levels (TRL’s). Dit stelt LERU in haar notitie. De resultaten van onderzoek in de hogere TRL’s is sneller maatschappelijk toepasbaar dan het meer fundamentele en bottom-up onderzoek in de lagere TRL’s. LERU haalt de programma’s van Future and Emerging Technology (FET) aan als voorbeelden hoe een goede verdeling van calls eruit zou kunnen zien. LERU zal deze boodschap ook afgeven bij de komende interim evaluatie van Horizon 2020 en in de discussies in aanloop naar het toekomstige Negende kaderprogramma.

Meer informatie:
Persbericht LERU: H2020 should focus on innovative collaborative discovery research not on technology readiness
Publicatie LERU: The strength of collaborative research for discovery in Horizon 2020