11 juni 2019
Uitbreiding regels voor het hergebruik van overheidsinformatie aangenomen
Mariëlle van Heumen
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
11 juni 2019
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De herziening van de richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie is officieel goedgekeurd door de Raad, na eerdere instemming door het Parlement. Door de herziening zullen ook onderzoeksdata voortaan vallen onder de regels. De herziening moet de ontwikkeling van data-intensieve technologieën verbeteren.
De Raad heeft ingestemd met het uitbreiden van de reikwijdte van de richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie. Dit betekent dat de herziening van deze richtlijn nu officieel is aangenomen. Voortaan zullen ook onderzoeksdata en publieke informatie van overheidsbedrijven onder de regels vallen. Daardoor zullen onder andere door de overheid gefinancierde onderzoeksgegevens beter en sneller beschikbaar zijn. Het doel van de uitbreiding is om de ontwikkeling van data-intensieve technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, te verbeteren.
De richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie wordt herzien in het kader van de Digital Single Market. In april 2018 presenteerde de Commissie het voorstel voor een herziening van de richtlijn inzake het hergebruik van overheidsinformatie. Nadat de Raad en het Europees Parlement eind januari overeenstemming bereikten in een informele triloog over de herziening van de richtlijn, hebben de EU-ambassadeurs in Coreper en het Europees Parlement ingestemd met deze herziening. De herziening is nu officieel door de Raad goedgekeurd en de lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
REGISTER NOW: Neth-ER annual conference “Investing in Knowledge & Changing Global Perspectives”
Zaharieva overleeft hoorzitting: wat belooft zij aan het Parlement?
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
ERA vordert, maar lijdt onder groot gebrek aan O&I investeringen