16 februari 2023

Vijf lidstaten en EIB Group lanceren initiatief voor financiering “Tech Champions”

Nienke van Liempt

Nienke van Liempt

Beleidsmedewerker

Stel uw vraag

Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers

Deel dit artikel

Vijf Europese lidstaten en de European Investment Bank Group hebben een initiatief ondertekend dat de toegang tot financiering voor techbedrijven gaat verbeteren. De bedoeling is dat Europa hiermee een grotere rol gaat spelen op het innovatiewereldtoneel.


Vijf lidstaten en EIB Group lanceren initiatief voor financiering “Tech Champions”

European Tech Champions Initative

Vijf Europese lidstaten en de European Investment Bank Group (EIB Group), bestaande uit de European Investment Bank en het European Investment Fund, lanceren het European Tech Champions Initiative (ETCI). Dit fonds maakt gelden beschikbaar voor Europese scale-ups uit de techindustrie. Het initiatief heeft nu 3,75 miljard euro gereserveerd, afkomstig van de vijf betrokken Europese lidstaten: Frankrijk, Duitsland en Spanje leggen ieder 1 miljard euro in, en Italië en België ieder 150 en 100 miljoen euro. De EIB Group draagt 500 miljoen euro bij. Het initiatief richt zich op de financiering van scale-up bedrijven die meer dan 50 miljoen euro aan investeringen nodig hebben. De onderliggende ambitie is om hen te voorzien van het benodigde kapitaal om op globaal niveau competitief te zijn.

Context

De oprichting van het ETCI sluit aan op de Europese Innovatie Agenda, waarmee de Commissie innovatie wil stimuleren via investeringen in deep tech start-ups en scale-ups. De toegang tot kapitaal
voor bedrijven wordt ook geadresseerd in het Green Deal Industrial Plan, dat de Commissie begin 2023 aankondigde. Onder Horizon Europe voorziet de European Innovation Council (EIC) veelbelovende bedrijven van financiering.

Mede geschreven door Lieve Dessing.