Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij.

Week 20: update corona

Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij. Daarnaast vindt u de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis op de MFK-onderhandelingen in dit artikel. De update van week 19 vindt u hier.

117 miljoen voor aanpak coronavirus via IMI

Acht grootschalige onderzoeksprojecten gericht op ontwikkeling van behandelingen en diagnostiek voor het coronavirus zullen van start gaan onder het Innovative Medicines Initiative (IMI). In totaal zal er 117 miljoen euro in de projecten geïnvesteerd worden. Daarvan heeft de Commissie 72 miljoen euro afkomstig uit Horizon 2020 toegezegd - 27 miljoen meer dan de oorspronkelijk geplande 45 miljoen. Daarnaast is er 45 miljoen euro aan financiering door de farmaceutische industrie toegekend. De projecten zijn geselecteerd onder een versnelde oproep van het publiek-private partnerschap IMI. Van de 8 geselecteerde projecten richten vijf zich op diagnostiek en drie op de behandeling van COVID-19. Er nemen 94 organisaties deel aan deze projecten. Eén van de projecten, COVID-RED, wordt geleid door het Universitair Medisch Centrum Utrecht - dit project richt zich op vroegtijdige opsporing op afstand van COVID-19 besmettingen.

Meer informatie:

Persbericht Commissie: Coronavirus: 117 miljoen euro toegekend voor behandelingen en diagnostiek via het initiatief innovatieve geneesmiddelen
Publicatie Commissie: New IMI research projects on Coronavirus (May 2020)
Website IMI: Europe’s partnership for health
Artikel Neth-ER: Update werkprogramma Horizon 2020 maakt geld vrij voor corona-onderzoekv

Commissie: coronacrisis heeft zware economische gevolgen voor eurozone

De economie van de eurozone krijgt als gevolg van de coronacrisis eind dit jaar te maken met een krimp van 7,7 procent, zo stelt de Commissie op basis van haar economische prognoses. Hiermee zouden alle eurolanden in een diepe recessie belanden die veel groter is dan de kredietcrisis van 2009. Volgens de voorspellingen van de Commissie krijgt ook Nederland eind 2020 te maken met een krimp van 6,8 procent. In 2021 wordt in de eurozone een groei van 6,3 procent verwacht, hetgeen niet genoeg is om de ingezette krimp volledig te compenseren. Ook de onderzoek en ontwikkeling (O&O) sector wordt in 2020 waarschijnlijk hard geraakt door de coronacrisis. Naar verwachting zal de daling van de investeringen nog lager uitvallen dan de 3,9 miljard euro die de Commissie eerder voorspelde in een enquête van de OESO. Daarnaast onderstreepte de Commissie dat de economische gevolgen van de pandemie flink kunnen verschillen tussen landen, bijvoorbeeld op het gebied van werkloosheid en herstel. De omvang van de recessie en het eventuele economisch herstel hangen deels af van de snelheid waarmee lockdowns worden opgeheven, de grootte van de toerismesector en de financiële middelen waarover lidstaten beschikken, zo benadrukte Paolo Gentiloni, eurocommissaris voor Economie.

Meer informatie:

Publicatie Commissie: Spring 2020 Economic Forecast: A deep and uneven recession, an uncertain recovery
OESO Rapport: Survey OECD
Publicatie Commissie: Remarks by Commissioner Gentiloni at the press conference on the Spring 2020 Economic Forecast

Science Europe publiceert overzicht calls corona-onderzoeksprojecten

Science Europe heeft een overzicht op haar website gepubliceerd van oproepen voor financiering  van corona-gerelateerde onderzoeksprojecten. Het gaat zowel om projecten gericht op onderzoek naar SARS-CoV-2 en Covid-19 onderzoek, alsook onderzoek naar de sociaaleconomische effecten van de pandemie. Science Europe is een Europese vereniging die de belangen van 43 grote onderzoeksfinanciers en -instellingen behartigd, vanuit Nederland is NWO lid. Tevens houden de leden van Science Europe zich bezig met andere activiteiten om de pandemie te adresseren, zoals het openlijk delen van onderzoeksdata en -faciliteiten, het uitvoeren van onderzoeksprojecten en het delen van informatie met de bevolking. Daarnaast heeft Science Europe een overzicht van relevante onderzoeksresultaten op het gebied van corona gepubliceerd.

Meer informatie:

Website Science Europe: Calls for Proposals by Science Europe Members
Website Science Europe: Other Activities from Science Europe Members
Website Science Europe: Other European and Global Resources