Corona beïnvloedt alle facetten van de Europese besluitvorming. Neth-ER zet elke week het belangrijkste coronanieuws op onderwijs- en onderzoeksgebied op een rij. Daarnaast vindt u de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis voor Erasmus+ en Horizon 2020 hier. De update van week 23 vindt u hier.


Week 25: update corona

Gezondheidsministers bespreken EU4Heath programma

Op 12 juni bespraken de Europese gezondheidsministers gezamenlijk het Commissie voorstel voor het nieuwe gezondheidsprogramma EU4Health. Hierbij brachten zij een aantal prioriteiten onder de aandacht, waaronder het versterken van nationale gezondheidssystemen, digitalisering van de gezondheidszorg, het bevorderen van data-uitwisseling, Europese autonomie, de implementatie van Europese beleidsinitiatieven zoals “Europe’s Beating Cancer Plan”, de nieuwe farmaceutische strategie, en de beschikbaarheid van medicijnen en medische apparatuur. De ministers benadrukten ook dat het gezondheidsprogramma goed moet worden afgestemd en complementair moet zijn aan andere EU-programma’s, zoals Horizon Europe, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Digital Europe.

Veel reacties op tweede speciale Horizon 2020 call 

De tweede speciale Horizon 2020 call – welke als doel heeft dringend onderzoek naar het coronavirus te ondersteunen – heeft met zo’n 454 ingediende voorstellen een sterke response vanuit de onderzoeksgemeenschap ontvangen. De call moet onderdeel uitmaken van de 1,4 miljard euro die de Commissie eerder al beloofde vrij te maken voor het Coronavirus Global Response initiatief. De uiteindelijke selectie van onderzoeken die ondersteund worden, zal medio augustus bekend worden gemaakt.