Heeft uw ERC-project een breed publiek bereikt? Ding dan mee naar de ERC Public Engagement with Research Award. Met de prijs wil de ERC meer erkenning geven aan onderzoekers die het grote publiek actief betrekken. De winnaars kunnen rekenen op 10.000 euro.


Welk ERC-project bereikt het breedste publiek?

Excellente publieksbetrokkenheid

Onderzoekers kunnen zich weer melden voor de Public Engagement with Research Award. Voor het tweede jaar op rij zet de European Research Council (ERC) onderzoekers in het zonnetje die in hun ERC-project op een bijzondere manier burgers hebben betrokken. De prijs maakt onderscheid tussen drie types van burgerbetrokkenheid:

  1. Involve - citizen science
  2. Inspire - public outreach
  3. Influence - media and policy

In iedere categorie is een prijs te winnen ter waarde van 10.000 euro. Aanmelden kan tot en met 3 februari 2022. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het EuroScience Open Forum (ESOF) in Leiden in juli.

Context

De publieksprijs is een nieuw instrument in de gereedschapskist van de ERC. Tot de winnaars van de eerste uitreiking in 2020 behoort onder meer Erik van Sebille, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn TOPIOS-project betrok actief beleidsmakers en journalisten om mythes over plasticvervuiling te ontkrachten. Het ERC-werkprogramma voor 2022 beschrijft in meer detail aan welke eisen potentiële indieners moeten voldoen.