01 december 2022
Wetenschappelijke topadviseurs roepen op tot strategischer EU crisismanagement
Joep Bresser
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
01 december 2022
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De Group of Chief Scientific Advisors beveelt de Europese Commissie aan het strategisch crisismanagement te verbeteren. De EU zou crises moeten voorbereiden en plannen over de gehele tijdlijn, van paraatheid naar effectief reageren tot aan herstel uit de crisis. Een andere EU-adviesgroep over ethiek wijst op hoe waarden een essentiële rol spelen in hoe crises worden ervaren door de bevolking.
De EU moet zich in de toekomst beter voorbereiden op crises. Dat zegt de Group of Chief Scientific Advisors (GSCA) in aanbevelingen die zij doet aan de Europese Commissie. De EU zou crises beter moeten voorbereiden, zowel door paraat te zijn, adequaat te reageren en een goed herstel te plannen. Om effectief te reageren zal de EU de aansluiting van EU-instellingen en lidstaten moeten verbeteren, bijvoorbeeld door de Emergency Response and Coordination Centre (ERCC) een grote rol te geven. Om de veerkracht te versterken raadt de groep verder aan beter schaalbare, snel inzetbare en efficiënte financiële mechanismes op te tuigen.
Volgens de European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE) spelen waarden een grote rol in hoe crises worden ervaren door de bevolking. Deze bepalen namelijk hoe problemen worden geframed die het crisismanagement dient op te lossen. Op basis van dit gegeven beveelt de groep aan solidariteit als gidsprincipe te gebruiken in strategisch management. Menselijke waardigheid en solidariteit komen om de hoek kijken bij de verdeling van schaarse goederen in een crisis, om discriminatie en achterstelling van groepen te voorkomen. Tenslotte vindt de groep dat de overheid de plicht heeft armoede en ongelijkheid te bestrijden, omdat dit ‘multipliers’ zijn die de impact van crises vergroten.
Het GCSA is een zevenkoppige groep van topwetenschappers en onderdeel van het Scientific Advice Mechanism. Het Mechanism werd in 2015 opgericht om de Commissie te voorzien van wetenschappelijk beleidsadvies. De EGE is in 1991 door de Commissie aangesteld onder DG Research & Innovation en komt voort uit de wens van de Commissie om ethische kwesties te overwegen bij nieuw beleid. De twee groepen werkten na het uitbreken van de coronapandemie eerder al samen aan een gezamenlijk statement over wetenschappelijk advies aan Europese beleidsmakers tijdens de pandemie en aan een opinie over het verbeteren van pandemieparaatheid en -management.
Rapport Draghi: ‘Europa verzwakt door falende innovatiecapaciteit en schrijnend vaardighedentekort’
Invitation event: Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships
Nieuwe Commissie: Wel een commissaris voor O&I, niet voor onderwijs
“In de Europese Pijler van Sociale rechten is het recht op onderwijs en training niet voor niets als eerste recht opgenomen”, Marit Maij (GL-PvdA)