26 september 2024
Widening-landen willen widening-budget verdubbelen
Maurits Booij
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
26 september 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
De vijftien widening-landen willen het budget voor widening in het volgende kaderprogramma verdubbelen. Dat schrijven ze in een brief aan de huidige en beoogde commissarissen voor onderzoek & innovatie.
Het volgende kaderprogramma moet het budget voor widening-maatregelen verdubbelen. Dat betogen de vijftien landen die momenteel in aanmerking komen voor het widening-budget in een open brief aan Iliana Ivanova en Ekaterina Zaharieva, de huidige en beoogde commissarissen voor onderzoek & innovatie. Volgens de landen is widening niet alleen essentieel om de innovatiekloof te verkleinen, maar ook een bewijs van de gezamenlijke kracht van het Europese onderzoekslandschap. Naast een verdubbeling van het budget, willen de widening-landen ook het voor hen gereserveerde aandeel binnen het widening-budget vergroten. Aan de widening-projecten nemen immers ook onderzoekers uit de rest van Europa deel, waardoor er ook widening-budget gaat naar niet-widening-landen.
In Horizon Europe hebben de widening-landen weliswaar meer succes geboekt dan in Horizon 2020, maar bestaande netwerken zouden gesloten blijven, stellen de ondertekenaars. Daarom blijft er ruimte voor verbetering. Widening-maatregelen helpen de landen ook om hun nationale investeringen te verhogen tot 3% van het bbp, meldt de brief. De onderhandelingen over widening in het volgende kaderprogramma moet zo vroeg mogelijk beginnen, besluiten de ministers.
Het werkprogramma Spreading excellence and Widening Participation maakt onderdeel uit van Horizon Europe en moet de verschillen tussen de onderzoeks- en innovatieprestaties van lidstaten verkleinen (de innovatiekloof) en deelname aan het Kaderprogramma van instellingen uit widening-landen verhogen. Na een analyse van de instrumenten in Horizon 2020 concludeerde de Europese Rekenkamer dat enkel nationale investeringen de kloof kunnen dichten. Ook de Raad omarmde die kritiek. Nederlandse kennisinstellingen weten hun evenknieën uit widening-landen steeds beter te vinden: het aandeel Nederlandse projecten waarbij minstens één widening-instelling betrokken is, steeg van 44,75% in Horizon 2020 naar 54,79% in Horizon Europe.
REGISTER NOW: Neth-ER annual conference “Investing in Knowledge & Changing Global Perspectives”
Zaharieva overleeft hoorzitting: wat belooft zij aan het Parlement?
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
ERA vordert, maar lijdt onder groot gebrek aan O&I investeringen