De aanmelding voor de Industry 5.0 Community of Practice is geopend. Dit platform beoogt een breed scala aan belanghebbenden uit het Europese innovatie-ecosysteem samen te brengen dat kennis en ervaringen deelt en acties opzet om Industry 5.0 te implementeren. Aanmelden kan tot 31 juli.


Wilt u ervaringen delen over Industry 5.0?

Community of Practice

Een breed scala aan belanghebbenden kan zich nu aanmelden voor de Industry 5.0 Community of Practice (CoP 5.0). De Commissie wil een platform aanbieden om onderlinge kennis en ervaringen te delen en samenwerkingsverbanden op te zetten, zodat de Europese industrie met behulp van Industry 5.0 technologieën kan bijdragen aan de groene en digitale transitie in de EU. De verdere ontwikkeling van CoP 5.0 zal stapsgewijs verlopen, te beginnen met een pilotfase van 1 jaar, vanaf het derde kwartaal van dit jaar tot het derde kwartaal van 2024. Op die manier poogt de Commissie te komen tot een volledige oprichting van een functionele Community of Practice eind 2024. Aanmelden kan tot 31 juli.

Criteria

De oproep is bedoeld voor een breed scala aan belanghebbenden van Industry 5.0 uit lidstaten en landen die geassocieerd zijn met Horizon Europe. Geïnteresseerden moeten kunnen aantonen welke initiatieven zij hebben opgezet voor het bevorderen of uitvoeren van Industry 5.0 op basis van mensgerichte, veerkrachtige en duurzame beginselen. Geïnteresseerde rechtspersonen kunnen hun belangstelling voor deelname aan de proeffase van CoP 5.0 kenbaar maken door dit profiel in te vullen vóór 31 juli 2023.

Context

Industry 5.0 stelt het welzijn van de arbeider centraal in het productieproces en gebruikt nieuwe technologieën om welvaart te bieden die verder gaat dan banen en groei en de productielimieten van de planeet respecteert. Het volgt op Industry 4.0, dat vooral op digitalisering en AI-aangedreven technologieën focuste maar minder op duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

 

Mede geschreven door Marouan Moussi.