12 augustus 2024
AI Act in werking: schrijf mee aan de eerste praktijkrichtlijnen
Floor Peeters
Beleidsmedewerker
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
12 augustus 2024
Beleidsmedewerker
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Met het van kracht gaan van de AI Act, lanceert de Commissie een call voor het meeschrijven aan de eerste algemene praktijkrichtlijnen voor de AI Act. Ze zoeken input van AI-ontwikkelaars en industrie tot de academische sector en maatschappelijke organisaties. De call sluit op 25 augustus, om 18:00.
Tot en met 25 augustus 18:00, kunt u zich aanmelden om mee te schrijven aan de eerste algemene praktijkrichtlijnen voor general purpose AI-modellen, in het kader van de gloednieuwe AI Act. Deze trad op 1 augustus in werking. Het Europese AI Office nodigt verscheidenen stakeholders uit om zich aan te melden. Het gehele schrijfproces zal in totaal 9 maanden duren. Het doel is om praktische toepassingen van de richtlijnen van de AI Act te schetsen. Deze vergaderingen zullen, naast plenaire sessies, opgesplitst worden in vier groepen: transparantie en copyright, identificatie en risk assessments voor systematische risico’s, risicobeperking voor systematische risico's, intern risicomanagement en bestuur voor leveranciers van AI-modellen.
De Europese AI Act is uniek in zijn soort: het is de eerste wetgeving voor het veilig en ethisch gebruik van AI ter wereld. Om deze richtlijnen te kunnen handhaven en toepassen, zijn de AI Offices in het leven geroepen. Nu de Act in werking is getreden is het tijd om met het Europese veld te werken aan verdieping en codificering van de richtlijnen. Hiervoor is onder andere deze call opgezet, en is het ook mogelijk om deze zomer te reageren op een have your say consultatie aangaande de AI Act en haar richtlijnen.
Longread: Von der Leyen wil Europese begroting grondig hervormen
Parlement zet kennis op eerste plaats in Europese begroting 2025
Lidstaten snijden nog dieper in Europese kennisbegroting 2025
Regional innovation ecosystems in education & the impact of multi-stakeholder partnerships: insights from the event