De bodemmissie heeft haar manifest gepubliceerd die actoren moet mobiliseren rondom bodemgezondheid en de urgentie van maatregelen benadrukt. Ook de klimaatmissie zet nieuwe stappen richting het behalen van de doelen in 2030 door een kennisportaal te lanceren met informatie over de missie.


Bodem- en klimaatmissies bouwen gemeenschappen

Bodemmissie publiceert grondslagen  

De bodemmissie lanceert haar Bodemmanifest. Het manifest benadrukt de urgentie van maatregelen ter bescherming van de bodemgezondheid. Daarmee mobiliseert het regio’s, organisaties, bedrijven, scholen, andere belanghebbenden en burgers in een gemeenschap en vormt het een belangrijke stap voor verdere lokale betrokkenheid en het stimuleren van lokale kennis, innovatie en investeringen. Het manifest kan vanaf nu ondertekend worden.

Lancering portaal klimaatmissie  

Ook de klimaatmissie zit niet stil. De Commissie lanceert een portaal ter bevordering van de klimaatmissie. Het portaal geeft informatie over de missie en de laatste ontwikkelingen omtrent de uitvoering van de missie. Daarnaast biedt het portaal ook kennis en instrumenten aan regionale en lokale overheden om te helpen bij de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun plannen voor aanpassing aan de klimaatverandering. Verder is het portaal gekoppeld aan een online ruimte voor de EU Mission Adaptation Community of Practice. Hier kunnen regionale en lokale overheden technische ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld onderzoeksinstellingen die meedoen aan missieprojecten.

Context

Het doel van de klimaatmissie is om regio’s en gemeenschappen te ondersteunen bij het versnellen van hun transformatie naar klimaatbestendigheid in 2030. De missie helpt deze regio’s en gemeenschappen om klimaatrisico’s beter te begrijpen, zich erop voor te bereiden en om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het opbouwen van veerkracht. Aan de klimaatmissie doen 301 deelnemers mee waaronder ook de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland en de steden Rotterdam, Zwolle en Amersfoort. De bodemmissie beoogt in 2030 honderd expertise- en testcentra op te bouwen om de kwaliteit van de Europese bodem te verbeteren. De Commissie heeft in september twee Nederlanders geselecteerd voor de mission board van bodemgezondheid en één voor de mission board van de klimaatmissie.

 

Mede geschreven door Lotte Kloosterhof.