27 oktober 2022
CESAER: ‘Do No Significant Harm’ vertraagt onderzoeksprojecten

Joep Roet
Plaatsvervangend directeur
Stel uw vraag
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
27 oktober 2022
Plaatsvervangend directeur
Meer informatie nodig? Stel uw vraag aan één van onze medewerkers
Het ‘Do No Significant Harm’-principe zorgt ervoor dat onderzoeksprojecten eerder vertraging oplopen dan dat het de wetenschap verder helpt, zegt universiteitenkoepel CESAER. Dit komt doordat het principe, bedoeld als bescherming tegen potentiële milieueffecten, voor onderzoekers veel extra lasten, onduidelijkheden en onzekerheden met zich meebrengt.
Horizon Europe projecten raken vertraagd door het ‘Do No Significant Harm’-principe (DNSH). Dat stelt CESAER in de reactie ‘Provide clarity on DNSH to boost contribution of science & technology’. De universiteitenkoepel vindt de reikwijdte van het principe niet duidelijk, omdat niet helder is wanneer onderzoek onder het principe valt noch of het om de impact van de methodologie of de potentiële uitkomsten gaat. Bij fundamenteel onderzoek is het extra moeilijk om vooraf de milieu-impact in te schatten. CESAER hekelt ook de ambivalente toepassing van het principe binnen de verschillende onderdelen van Horizon Europe. Zo is DNSH een evaluatiecriterium binnen onderdelen van de European Innovation Council (EIC), waarbij achteraf wordt gekeken wat de impact op het milieu is, terwijl projectvoorstellen in de thematische clusters 4, 5, en 6 verplicht zijn rekening te houden met het principe. Door een gebrek aan duidelijke richtsnoeren voor aanvragers en beoordelaars leidt dit tot verwarring, aldus de Europese koepel van technische universiteiten.
Om ervoor te zorgen dat het ‘Do No Significant Harm’ principe het onderzoek vooruithelpt, doet CESAER de volgende aanbevelingen aan de Commissie:
CESAER is een Europese koepel van technische universiteiten, waaronder de TU Delft en de Universiteit Twente. Het ‘Do No Significant Harm’-principe komt voort uit de Europese Green Deal, waar het de duurzaamheid van private investeringen categoriseert, bijvoorbeeld van een pensioenfonds in de olie- en gasindustrie. De Commissie wil het principe ook toepassen in Horizon Europe, hoewel de wetgeving er niet aan refereert. In Horizon Europe zou het principe potentiële milieuschade identificeren voordat onderzoek start, en de impact daardoor beperken. Daarnaast moet het onderzoekers bewuster maken over duurzaamheid.
Mede geschreven door Bram Veerman.
De Commissie gaat (Erasmus+) mobiliteit voor mensen met een handicap toegankelijker maken
Ivanova bevestigd als nieuwe commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd
Spotlight: How to participate in Horizon Europe as a vocational education institution
Parlement: sterkere rol voor onderzoek en innovatie in zoektocht naar cruciale grondstoffen