De komende vier jaar moet Europa zo’n 67,25 miljard euro uitgeven aan digitaal onderwijs, vindt Mariya Gabriel. Volgens de Commissaris zouden lidstaten 10% van hun nationale plannen voor het Europees herstelfonds moeten reserveren voor digitalisering in het onderwijs. Helaas kan de Commissaris dit percentage niet afdwingen.


Commissaris Gabriel vraagt 67 miljard voor digitaal onderwijs

Digitaal onderwijs is de oplossing

Lidstaten zouden 10% van het Europese herstelfonds moeten aanwenden voor digitaal onderwijs. Dat stellen Mariya Gabriel, Europees commissaris voor onder meer Onderwijs, Onderzoek en Innovatie, en Victor Negrescu, vicevoorzitter van de commissie CULT van het Parlement in een opiniestuk. Digitaal onderwijs is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen, maar vergt ook nieuwe infrastructuur en vaardigheden van leraren. Daar is volgens de politici veel geld voor nodig. Gabriel en Negrescu roepen lidstaten op om 10% van de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht te besteden aan digitaal onderwijs. Het zou gaan om zo’n 67,25 miljard euro.

Context

Het Europees herstelfonds NextGeneration EU maakt 750 miljard euro vrij voor herstel na de coronacrisis, waarvan 672,5 miljard euro direct naar de lidstaten gaat via de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht. Om hier aanspraak op te maken, moeten lidstaten in Brussel een nationaal herstelplan indienen. Ieder land moet minstens 37% van het ontvangen geld besteden aan de groene transitie en 20% aan digitalisering. Wat Gabriel en Negrescu betreft mag de helft van het geld voor digitalisering naar digitaal onderwijs vloeien. Dezelfde wens uitte het Parlement in maart in zijn reactie op het Digital Education Action Plan van de Commissie. Nederland heeft recht op 5,6 miljard euro uit het fonds, waarvan volgens Gabriel 560 miljoen naar digitaal onderwijs zou moeten gaan. Helaas kan noch de Commissie noch het Parlement dit aandeel afdwingen.